Петровић: Проблем ако се не обузда дефицит

Pavle-Petrovic-tv
Ако се не обузда буџетски дефицит, крајем ове или почетком 2014. године могу настати озбиљни проблеми у финансијама земље, каже за РТС председник Фискланог савета Павле Петровић. Нужно што пре спровести пензиону, реформу запошљавања, субвенција и реструктуирање јавних предузећа. То су болне реформе, али ће донети позитивне ефекте за годину и по дана, поручује Петровић.Председник Фискалног савета Павле Петровић оцењује да је неопходоно спровести буџетске реформе, напомињући да ако се буџетски дефицит не обузда, крајем ове или почетком следеће године могу настати озбиљни пооблеми у финансијама земље.“Не може се баш рећи да је Србија на ивици банкрота, али ако се не предузму мере да се тај дефицит обузда, озбиљни проблеми могу настати већ крајем године, или почетком следеће године“, рекао је Петровић гостјући у Дневнику РТС-а.
Он сматра да је потребно постепено спроводити мере у року од годину и по дана, а да је основни проблем то што до сада није примењивана реформа, која је била најављена још у децембру.
„Мислим на пензиону реформу, реформу запошљавања у јавном сектору, реструктуирање јавних предузећа и реформу субвенција. Као последица ми сада немамо уштеде које би могле да смање дефицит. После тога остало је да се вратимо највећем издатку у буџету, а то су плате и пензије“, објашњава Петровић.
Фискални савет сматра да ће бити нужна нека врста контроле плата и пензија, односно да оне расту испод нивоа инфлације.
С друге стране, што пре треба започети реформе које су најављене у децембру месецу, јер оне дају резултат тек, после годину, годину и по дана.
„Ту се ради о пеналима за превремено пензионисање и пеналима за пензионсање после испуњења старосног услова за одлазак у пензију“, истиче Петровић који сматра да је проблем са реформама је то што би њиховом применом одмах дошло до неких негативних ефеката, док би за годину, годину и по дана оне дала стварне, позитивне и вишеструке ефекте.
„Зато ми се чини да влада неће да се ухвати у коштац са проблемом. Ви треба данас да донесете непопуларну меру, да подигнете старосну доб за одлазак у пензију, да уведете пензионе пенале да предузећа која не раде покушате да приватизујете или затворите“, објашњава Петровић.
Према његовим речима ефекат реформи био би двострук, јер би се буџетски дефицит свео на разумни ниво, а смањио би се и јавни дуг. Такође, тако стварају се много ефикаснији јавни сектор и ефикаснија привреда.
„Најављене мере министра финиансија, да ће се у буџету уштедети 30 милијарди динара, су одговор одоговор на лоше стање у финансијама и инплицитно се признаје да стање није добро. Те мере имају два блока. Један је законски, који регулише порески систем, систем на плате и доприносе који ће донет неке уштеде. Други се односи на расходе и то се доста ради ад хок и не изгледа да се ради на планском и трајном смањивању расхода“, каже председник Фискалног савета и додаје да се ствара се утисак „да ће све да се гурне за следећу годину“.
„Савет је проценио да уштеда неће бити 30, већ 20 милијарди динара и да је то у основи ад хок мера која није сразмерна проблему који постоји“, сматра Петровић.
Фискални савет сматра да ребеланс буџета треба извести до краја јуна како би се уштедело 30 милијарди динара, јер је за уштеде потребно дуже време. Ако се то уради у септембру остаје само три месеца до краја године и немогуће је уштедети у тако кратком периоду неки значајан износ, закључује Петровић.