Подршка НБС-а мерама нове владе

2946894_tabakovic-v-t1
Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је да ће НБС „врло активно“ подржати мере нове Владе Србије.
Тим Народне банке Србије ће радо помоћи мерама које је предложио мандатар у најави, господин Александар Вучић, најавила је гувернер Јоргованка Табаковић.Пред почетак конференције о привредној сарадњи Србије и Велике Британије, Табаковићева је рекла да је један од основних задатака будуће владе да „отвори врата Србије према свету“, према онима који могу да промовишу привреду Србије и као пример навела Велику Британију.
Рекла је да ће НБС предано радити на макроекономској стабилности и неће дозволити злоупотребе монетарне политике.
„У сарадњи пре свега с Владом Србије чији је први задатак фискална консолидација, НБС може да уради много и урадиће макар онолико колико је урадила до сада. Наши резултати на пољу инфлације су завидни – то може да делује нескромно, али је то чињеница. Да поновим ону стару реченицу: Ниска, али не негативна инфлација није све, али, ако имате инфлацију, све остало је ништа“, рекла је гувернер.
Табаковићева је додала да НБС ове године очекује директне инвестиције у Србију од око милијарду евра, што је „изузетно конзервативна“ процена јер постоје назнаке да ће оне бити и веће од тога.