Подршка САД за споразум и датум

dacic bajden thumb
Америка подржава европске интеграције Србије, рекао премијер Ивица Дачић после састанка са потпредседником САД Џозефом Баједном и истакао да је позиција Београда знатно ојачана након бриселског договора.Председник Владе Србије Ивица Дачић разговарао је у Вашингтону са потпредседником САД Џозефом Бајденом. Дачић је учествовао и на бизнис форуму у Вашингтону, који је организовала амбасада Србије.
Изјава Ивице Дачића РТС-у после разговора са Џозефом Бје.Дачић је рекао да је Србија од Америке добила политичку подршку за примену бриселског споразума.
Према Дачићевим речима, уколико споразум са Приштином буде имплементиран на време, САД ће уложити свој међународни утицај да земље чланице ЕУ донесу одлуку од датуму за почетак преговора са Србијом.
Он је рекао да Америка даје подршку Србији у приступању Европској унији.
„Веома ми је драго да је Бајден рекао да не може да замисли Европу без Србије, односно да је за стабилност читаве Европе важно да Србија буде део Европе и да је политички и безбедносни интерес да Србија буде интегрисана у ЕУ и да у том смислу ће уколико дође до импелментације онога што је договорено у Бриселу САД свесрдно помоћи да Србија добије датум за отпочињање преговора о члансртву у ЕУ“, истакао је Дачић за РТС.
Говорећи о томе да ли ће САД помоћи импелментацију споразума на терену, Дачић је рекао да велики део онога што треба да се спроведе ће на неки начин зависити од међународног присуства на КиМ.
„Ја сам се заложио да Кфор остане што дуже зато што је он сада у овој ситуацији једини гарант безбедности на КиМ и у том смислу ће америчка администрација утицати на то да међународне снаге испуне оно што је њихиов главним задатак, а то је да се сачува мир и безедност за све грађане Косова и Метохије“, рекао је Дачић.