Посао чека завариваче

thumb[6]
Заваривач је једно од ретких занимања за које посла има и у време кризе. Могу се запослити у домаћим фирмама, а многи одлазе и у иностранство.У Обреновцу је одржано Републичко такмичење заваривача, где су средњошколци, осим својих умећа, показали и зашто се на ово, једно од ретких занимања не чека на посао. Најбољи иду на међународно такмичење и сајам заваривача у Немачкој, највећи у свету.Милена Николић, заваривач, бирала је између пољопривреде и права, а изабрала варење. и доказ је да минђуше и шлем могу заједно.
„Појавио се конкурс, а у том тренутку нисам могла да нађем посао. Завршила сам за пољопривредног техничара, наставила са Правним факултетом, и решила сам да радим као вариоц“, прича Милена.
Уз гарантован посао у овој области, извесна је и зарада. Иван Танасић каже да ради као заваривач зато што је плаћен и веома тражен посао.
У Техничкој школи у Обреновцу од септембра почиње нови смер за ову струку. Радна места их већ чекају. Посао заваривача један је од ретких за који на Националној служби за запошљавање нема пријављених.
Борис Ивковић из ЈКП „Топловод Обреновац“ каже да им је жеља да запосле све те младе људе, а њихов број указује да ово занимање има будућност.
Заваривачи из Србије често нађу посао у иностранству, за неколико година зараде и до 20.000 евра. Иако један од најплаћенијих, овај се занат и даље ради мање због новца, а више из љубави. Има ту неких варница.