Поскупљује гас

Gasovod-t
Од данас гас за домаћинства у Србији скупљи у просеку за 4,4 одсто. За све купце прикључене на дистрибутивне системе гас ће у просеку бити скупљи за 5,7 процената и коштати 42,9 динара по кубном метру.Како се наводи на сајту Агенције за енергетику, поскупљење гаса одобрено је пошто је за 6,4 одсто повећана набавна цена гаса, по којој „Србијагас“ снабдева 33 јавна снабдевача.
За све купце прикључене на дистрибутивне системе гас ће у просеку бити скупљи за 5,7 процената и коштати 42,9 динара по кубном метру.
Цене природног гаса које потрошачи плаћају различите су код јавних снабдевача, због различитих трошкова дистрибутивних система (мрежарина).
Агенција за енергетику је навела да нису промењене цена приступа системима за транспорт и дистрибуцију гаса, одобрене 2011. године. Истиче се да се, у зависности од учешћа тог трошка у укупној цени, повећање цена природног гаса крајњим купцима код 33 јавна снабдевача креће у распону од 1,9 одсто до 6,4 одсто.
„Цена по којој ‘Србијагас’ продаје гас јавним снабдевачима је поскупљењем усклађена са реалним трошковима по којима то предузеће купује гас из увоза и домаће производње“, навела је Агенција.