Посланици о пореским законима

skupstina-t
Пошто је због негодовања опозиције у среду прекинута седница Скупштине Србије, посланици ће данас разматрати сет пореских закона. Опозиција је тражила одлагање седнице јер су, како кажу, закони стигли на дневни ред без јавне расправе и дан пошто их је Влада усвојила.Скупштина Србије започеће расправу о сету пореских закона, иако је седница са том темом требало да буде одржана у среду. Опозиционе странке затражиле су одлагање, јер су, како тврде, закони стигли на дневни ред без јавне расправе и дан пошто их је Влада усвојила.
На консултацијама председника Скупштине Србије Небојше Стефановића са шефовима посланичких група, договорено је да се седница настави данас у 10 часова.
Опозиција тврди да се уводе порези као што је на пример порез на окућницу који, како кажу, није постојао од времена Турске до данас и који у Србију није увео ни Милош Обреновић.
На дневном реду седнице налазе се законски предлози о изменама закона о порезима на имовину, о добити правних лица, о доприносима за обавезно социјално осигурање и порезу на доходак грађана.
У сету пореских закона које посланици треба да разматрају су и измене о пореском поступку и пореској администрацији и о акцизама, а међу тачкама дневног реда је и потврђивање неколико споразума.
Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да ми је жао због одлагања, јер био спреман за расправу са опозицијом.
Динкић је нагласио да су закони од априла били доступни на сајту министарства, али да нема ништа против да се посланицима остави додатно време да се са њима упознају и да их анализирају.
Одговарајући на неке од критика, Динкић је рекао да „нису тачни наводи да се уводи порез на окућницу“.
Према његовим речима, то су приходи које „стопроцентно убирају општине и градови и да ће они одлучити како ће се примењивати та одредба“.