Постигнут договор у Бриселу

Ivica-Dacic-t
Председник Владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи постигли договор о струји и телекомуникацијама и о доброј припреми локалних избора на Косову. Србија је тиме испунила услове за почетак приступних преговора с ЕУ, рекао премијер Дачић, после састанка у Бриселу.„Србија је испунила све своје обавезе и више ништа не може да нас спречи да у јануару, или чак и раније, почнемо преговоре о придруживању ЕУ“, рекао је Дачић новинарима по завршетку 16. рунде разговора са косовским премијером Хашимом Тачијем и високом представницом ЕУ Кетрин Ештон.
Када је реч о локалним изборима на Косову и Метохији, Дачић је рекао да је договорено да ће Срби имати своје представнике на бирачким местима и да ће бити омогућено да се Срби региструју за бирачке спискове.
Што се тиче питања назива јединствене српске листе на шта је Приштина имала примедбе због речи Србија, Дачић је рекао да је најбитније да се избори добро организују и да што више Срба на њих изађе.
„Није то једина таква листа, постоји листа која се зове Црна Гора“, навео је Дачић. Према његовим речима, договори који су вечерас постигнути када су у питању струја и телекомуникације, за сада неће имати никакве последице по српско становништво на Косову.
„Мобилни оператери ће наставити да раде, а телефонски позиви између Косова и централне Србије наплаћиваће се као и до сада – као локални, а не међунарoдни позиви, и тако ће бити све до расписивања тендера који је најраније могућ 2015“, нагласио је премијер.
Он је рекао да ће Косово тек за неколико година добити међународни позивни број, таква је процедура.
Премијер Србије је навео да се ситуација са снабдевањем електричном енергијом неће мењати у догледно време, а да су имовинска питања, за сада, остављена по страни.
„Све ће остати исто. Трудили смо се да нашем народу, који иначе тешко живи, додатно не отежавамо“, рекао је Дачић.