Почела изградња америчке базе у Румунији

Baza Rumunija-t
У Румунији почела изградња америчке базе за ракетне пресретаче која ће постати део европског система противракетне одбране. Штит има за циљ одбрану европских и америчких грађана, рекао румунски председник Трајан Басеску.
„Ово је историјска прилика“, изјавио је заменик генералног секретара НАТО-а, амерички дипломата Александар Вершбоу, на полагању камена-темељца у бившој румунској ваздухопловној бази Девеселу, пренео је Франс прес.
„Ово постројење у Девеселу биће кључна компонента у изградњи целокупног балистичко-ракетног одбрамбеног система НАТО-а“, рекао је Вершбоу, истичући да ће база профункционисати до краја 2015. године и интегрисати се у систем НАТО-а.
Свечаном почетку присуствовали су председник Румуније Трајан Басеску, као и амерички подсекретар за одбрану Џејмс Милер и директор америчке Агенције за ракетну одбрану Џејмс Сајринг, наводи француска агенција.
Басеску је рекао да штит има за циљ „заштиту европских и америчких грађана“.
Вашингтон ће инвестирати 97 милиона евра у базу, изграђену пре приближно 60 година уз помоћ бившег Совјетског Савеза.
У бази, која остаје под румунском командом, биће смештено просечно 200 америчких војника, до максимално 500.
Пољска и Румунија сагласиле су се да наредних година сместе по 24 америчке ракете-пресретаче СМ-3, а амерички бродови опремљени ракетама-пресретачима треба да буду базиране у једној шпанској луци.
„Оно што почињемо данас је снажан и опипљив израз нашег свечаног обавезивања узајамној безбедности у Европи“, рекао је Милер.
Покренут 2010. године, пројекат НАТО антиракетног штита базиран углавном на америчкој технологији, обухватиће распоређивање ракета и снажних радара у источној Европи и Турској, наводи АФП, додајући да је за пројекат речено да има циљ спрчавање потенцијалног иранског напада и да је изазвао противљење Русије.
Тај противракетни систем градиће се етапно и планира се да буде оперативан 2018. године, наводи француска агенција.