Почео "рат" са комарцима

Komarci-t
Запрашивања комараца са земље већ почела у Београду и неким другим градовима. Упоредо с тим проверава се и да ли има комараца који су преносиоци вируса Западног Нила.Изразито топло време за ово доба године допринело је бржем размножавању комараца, те су у Београду, Крушевцу и још неким градовима Србије, у којима су се стекли погодни услови, почела запрашивања комараца са земље. Због прошлогодишњих случајева заразе вирусом Западног Нила, широм Србије у току је провера да ли има комараца који су преносиоци тог вируса и у којим размерама.Тек је почетак маја, а сви се већ боримо с комарцима. У неким градовима почело је запрашивање, али очигледно недовољно. За велики број комараца на територији Београда разлога је на претек.
Горан Триван из Секретаријата за заштиту животне средине Београда каже да треба имати у виду чињеницу да је било великих падавина, да су наступиле високе температуре.
„То су заправо оптимални услови за настанак ларви комараца, али и одраслих форми и за неколико дана ћемо поново проверити стање и видети да ли и даље идемо акцијама са земље или крећемо са акцијма из ваздуха“, каже Трриван.
Све службе ове године морале би бити још опрезније због ситуације из августа прошле године када се први пут у нашој земљи појавио вирус Западног Нила који преносе комарци.
Епидемиолог у Институту „Батут“ Бојана Гркић каже да је прошле године регистрован 71 случај неуро инвазивног облика болести, односно болести Западног Нила.
„То подразумева менингитисе, односно цефалитисе на територији наше земље, од тога девет оболелих особа је умрло, пут преношења је искључиво путем убода зараженог комарца“, објашњава Гркић.
Нека места су посебно погодна за настањивање преносилаца овог вируса. Врела београдска лета, ушће двеју река и велика влажност ваздуха учинили су Београд најпогоднијим тлом за вирус Западног Нила.
Тако бар показују подаци Батута од прошле године, по којима је чак 75 одсто заражених било на територији главног града.
Завод за биоциде и медицинску екологију почео је акцију контроле и анализе комараца у 27 градова широм Србије како би се смањиле шансе за евентуално ширење вируса.
Драгана Деспот из Завода за биоциде и медицинску екологију каже да се пораст броја оболелих очекује у јулу и у августу.
„Ми ћемо се заједно за Секретаријатом животне средине припремати да се број комараца смањи до тог периода“, истиче Драгана Деспот.
До 15. маја очекују се први резултати контроле. Тада ћемо знати да ли и на којим местима у Србији постоји врста комарца која преноси вирус Западног Нила.