Почиње упис у средње школе

Upis-t
У средњим школама у Србији данас почиње упис ђака у првом уписном року. Упис траје два дана, а по завршетку биће објављена преостала слободна места. Више од 65 одсто ђака биће уписано у школе према првој жељи.За упис су потребна следећа документа: пријава, оригинално сведочанство о завршеној основној школи, извод из матичне књиге рођених који може бити старији од шест месеци и лекарско уверење о испуњавању здравствених услова. За неке образовне профиле потребне су дипломе и други докази о посебним достигнућима.
Јуче је објављен распоред ђака по средњим школама, а ученици који не буду распоређени у првом кругу, имаће шансу да конкуришу у средње школе у којима је после првог круга остало слободних места.
Списак преосталих слободних места након првог круга основне школе ће објавити 9. јула у 16 часова. Нераспоређени ученици подносе пријаву са жељама за упис дан касније, од 9 до 15 часова.
Коначни распоред ђака по школама у другом уписном кругу биће објављен 11. јула, када ће се и уписивати. У средњу школу, ученике могу уписати и родитељи.
Ове године приликом рангирања за упис бодује се само успех постигнут у основној школи. Резултати тестова из српског језика и математике се не рачунају, пошто су тестови доспели у јавност пре званичног полагања.
Према подацима Министарства просвете 65,12 одсто деце биће уписано у школе које су им биле прве на листи жеља, што је боље него прошле године, иако се овога пута нису рачунали бодови са мале матуре.
Према прве три жеље распоређено је 86 одсто бивших осмака, што је на прошлогодишњем нивоу.
У неким школама, биће дозвољено отварање новог одељења, јер је велики број вуковаца имао исти број бодова.