Прва исељавања због "Београда на води"

2958025_bara-venecija-v-t
Расељавањем две породице из центра града направљени су први кораци на изградњи пројекта „Београд на води“. Становници насеља бара Венеција страхују да ће остати без крова над главом. Ипак, надлежни им поручују да нема разлога за страх, јер ће им пронаћи одговарајуће станове.
Насеље бара Венеција, настало је на месту где је „Железница Србије“ деценијама остављала расходоване вагоне. Ту се скућило на десетине породица, и то већином радника „Железнице“, који су већ четрдесетак година у привременом смештају. Сада брину шта ће бити с њима због изградње пројекта „Београд на води“.Овде смо затекли зграду са два зида и кров са црепом ништа више. Сами смо све увели – и воду и струју. Мислим да и би било реално да се нама на неки начин дају одговарајући станови“, прича Радослав Анђелковић, бивши радник „Железнице“.
Поред вагона, у напуштеним магацинама и бившим канцеларијама кров над главом нашло је око 200 породица.
Милорад Николић, председник Удружења житеља бара „Венеција“, каже да предвиђено расељавање 140 железничара који имају решење и дозволу за боравак у насељу.
„Све укупно, на овом простору по послењем попису регистрована су око 192 стамбена објекта, односно породица“, додаје Николић.
Како сазнајемо, Град је дао налог Дирекцији за имовину и Дирекцији за грађевинско земљиште да попису све станове који су се некада зидали за расељавање, а у који се нису уселили расељени, већ неки други људи.
„Тачно је да се ради на томе у сарадњи са Градом Београдом, да се нађу станови за људе који ће бити расељени“, наводи Јован Воркапић, директор Дирекције за државну имовину.
У „Железницама Србије“ нам је речено да су формиране комисије које раде на томе да се пронађу најбоља решења за све становнике тог насеља. Расељавање је, кажу, већ почело у Карађорђевој улици.
Александар Карловчан, координатор пројекта „Београд на води“, каже да су две породице већ исељене из зграде београдске задруге.
„Овде се не бавимо зидовима, него људима. Просто, све те породице које имају било каквог основа доле су на овом потезу Савамала или пројекат ‘Београд на води’ ће бити задовољне и расељене“, каже Карловчан.
Пројекат „Београд на води“ простираће се на 100 хектара и чиниће чак четири одсто укупног стамбеног и пословног простора главног града.