Прва конференција са ЕУ 20. децембра?

Tanja-Miscevic-t
Велики број чланица спреман је да помогне да се 20. децембра одржи прва међувладина конференција Србије и ЕУ, каже Тања Мишчевић. Шефица Преговарачког тима заједно са министром Бранком Ружићем, наставља дипломатску офанзиву разговорима у Француској, а затим и у Италији.
Мишчевићева је за Новости рекла да Београд покушава да окупи што шири фронт у Европској унији да већ крајем године и формално почну политички преговори са Бриселом.
„Велики број држава је спреман да помогне да се 20. децембра, непосредно пред католички Божић заиста и одржи прва међувладина конференција“, рекла је Мишчевићева после посете Берлину и Лондону.
Већ у уторак, заједно са министром без портфеља задуженим за ЕУ Бранком Ружићем, наставља дипломатску офанзиву Србије – разговорима у Француској, а затим и у Италији.
На питање хоће ли Србија добити подршку две кључне европске државе, Немачке и Велике Британије, да преговарачки процес стартује већ у децембру, одговара да „нико није био изричито против тога“.
„Знамо шта су услови, које је Европски савет дефинисао још у јуну, а разговори које сада водимо прилика су да дођемо до што бољег разумевања европских партнера за позицију Србије и да се изборимо за што бољи преговарачки оквир. Наше идеје су добро прихваћене и одлучено је да сада даље радимо заједно на томе“, рекла је Мишчевић.
Подсетила је да је Србији потребна не подршка неке појединачне државе, већ сагласност, партнерство и добри односи са свих 28 чланица. Додаје да Берлин и Лондон немају никакве посебне услове када је реч о „косовском поглављу“.
„Нема посебних захтева, већ потребе за јасним прецизирањем како ће ствари даље да се развијају, како ни нормализација односа Београда и Приштине, ни преговори са ЕУ не би били нарушени“, закључила је Мишчевићева.