Преминуо Александар Тијанић

Aleksandar-Tijanic-tt
Вечерас је у Београду изненада, у 64. години, преминуо генерални директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић.
Александар Тијанић рођен је 13. децембрa 1949. године у Ђаковици. Живео је у Подујеву, Приштини и Београду.
Студирао је журналистику на Факултету политичких наука у Београду, одакле је, као најталентованији студент, позван у недељник НИН где започиње професионалну каријеру. Текстови из тог периода данас су уџбеници за све оне који се баве новинарством. Суверено је владао готово свим областима од спољне и унутрашње политике до спорта.
После тога постаје главни уредник часописа Интервју. Прва телевизија на којој је радио као директор и главни и одговорни уредник била је ТВ Политика. Основао је 1994. године БК телевизију и био је њен први директор.
Крајем осамдесетих је почео да пише и за загребачки Старт и Данас, као и за сплитску Недељну Далмацију где се истакао својом колумном En passant у којој је критички коментарисао тадашњи комунистички режим, односно догађаје у вези са антибирократском револуцијом. Објављивао је политичке колумне у љубљанској Младини и сарајевском Ослобођењу.
Године 1991. вратио се у Београд где је уређивао Спортски журнал. Године 1997. покренуо је дневни лист Грађанин, који је убрзо престао да излази. Од 1998. до 1999. године писао је колумну у недељнику Европљанин.
Био је један од водитеља ЈУТЕЛ-ове емисије почетком деведесетих „Умијеће живљења“ која се још памти.
Тијанић је од 1994. године био министар информисања у Влади Србије, али на ту функцију поднео је оставку. Био је и саветник за информисање председника СРЈ Војислава Коштунице од 2001. до 2004. године.
Генерални директор РТС-а био је од 2004. године, биран је у два мандата. Покренуо је дигитални канал културе на РТС-у.
РТС је у време Тијанићевог мандата снимио серије изузетне гледаности: „Село гори, а баба се чешља“, „Бела лађа“, „Горки плодови“, „Рањени орао“, „Мој рођак са села“, „Грех њене мајке“, „Улица липа“ и многе друге.
Такође, за његовог мандата, РТС је 2008. године организовао Евровизијско такмичење које медијски стручњаци оцењују као једно од најуспешнијих. Према Тијанићевој замисли, у нашу кућу примљено је 100 младих стручњака.
Вратио је поверење и поштовање гледалаца. РТС је била најуспешнија телевизија седам година заредом. Борбу за опстанак Јавног медијског сервиса сматрао је борбом за нормалну и пристојну Србију. Томе је посветио последњу деценију своје бриљантне новинарске каријере.
Последњи пут се појавио у јавности 23. октобра на расправи о јавним медијским сервисима.
Написао је неколико књига, а књига „Ја и нико мој“, коју је недавно завршио, треба да изађе из штампе крајем године.
Иза себе је оставио супругу, сина, ћерку и двоје унука.