Преминуо Жељко Малнар

Malnar-t
Жељко Малнар, познати хрватски новинар и путописац, умро је у Загребу у 69. години. Широкој публици Малнар је био најпознатији по емисији „Ноћна мора“, коју је годинама водио.Новинар, истраживач, путописац и пустолов Жељко Малнар умро је данас у загребачкој Клиници за плућне болести Јордановац у 69. година, јавила је ХИНА.
Малнар је рођен у Загребу 12. априла 1944. године, а после завршене гимназије у Загребу студирао је медицину и експерименталну зоологију.
За време студија организовао је путовања и експедиције, којима је посветио већи део живота и у којима је, касније, био и водич. На путовањима је упознао разне људе и културе.
Аутор је више од 70 документарних филмова и репортажа из разних земаља са више континената. Године 1986. заједно с Борном Бебеком издао је књигу „У потрази за стакленим градом“, која је доживела четири издања.
Хрватска јавност навише га се сећа по ноћној емисији „Ноћна мора Жељка Малнара“, која је емитована на ОТВ и на Загребачкој телевизији З1 од почетка октобра 1992. до краја јуна 2010. године.
У њој је Малнар имао улогу самопроглашеног председника измишљене Републике Пешченице, а кључна места у емисији имали су његови министри, углавном, људи с руба друштвене стварности.