Преминуо Јован Кркобабић

Jovan-Krkobabic
Потпредседник одлазеће владе и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић преминуо је данас у 84. години.
Председник ПУПС-а Јован Кркобабић рођен је 1930. године. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука у Београду. У Другом светском рату придружио се партизанима.Радну каријеру започео је на Институту „Винча“ где је радио 18 година. Основао је и био директор Републичке заједнице пензионог и инвалидског осигурања самосталних делатности 1971. године, да би та институција касније прерасла у Фонд ПИО за самосталне делатности, а који је касније интегрисан и јединствени Фонд ПИО.
Кркобабић је 1985. основао Републичку заједницу пензионог и инвалидског осигурања земљорадника, чиме пољопривредници први пут у историји Србије добијају право на пензионо и инвалидско осигурање, а та заједница је такође интегрисана у јединствени Фонд ПИО. У пензији је био од 1989. године.
Био је члан Савеза комуниста Југославије, а од средине 90-их и Социјалистичке партије Србије.
Изабран је, као кандидат СПС-а, за посланика у Скупштини Србије 1997. године. Те године изабран је и за савезног посланика у Скупштини Савезне Републике Југославије.
Оснива Партију уједињених пензионера Србије 2005. године, а на чело странке долази следеће године. Странка је изашла на изборе 2007. године у коалицији са Социјалдемократском партијом Небојше Човића, али та коалиција није прешла цензус.
Од јула 2008. до маја 2012. године обављао је функцију потпредседника Владе Србије. Ту функцију наставио је да врши и у одлазећој влади, али је поред тога био и министар рада, запошљавања и социјалне политике.
За свој рад добио је више награда, међу којима и Златну повељу Генералне скупштине Уједињених нација.
Кркобабић је ожењен, има двојицу синова и четворо унучади.