Прибој, постигнут договор са радницима ФАП-а

Vucic-t
Радницима ФАП-а до уторка ће бити исплаћена једна плата, а преостале ће добити до 1. марта 2014. године, договорено на састанку са првим потпредседником Владе Александром Вучићем. Решен и проблем овере здравствених књижица. Са Вучићем у Прибоју био и један од директора „Мерцедеса“.
Вучић је рекао да је постигнут договор да запосленима у ФАП-у до уторка буде исплаћена једна од укупно четири и по плате колико им је дуговано, а да ће преостале добити до 1. марта 2014. године.
Први потпредседник Владе за РТС је рекао да су разговори били тешки, али да су успешно окончани. „Рекао сам им да не иду више на пругу, јер смо имали штету од тога 25 милиона динара и они су то прихватили као грешку“, рекао је Вучић и додао да су разговарали о томе да држава нема новца за бацање.
„Држава 12 година даје субвениције и ништа се не дешава, нема стварног реструктурирања. Чини ми се да је много тога недостајало што је могло да се уради у претходном периоду, а сада постоје напори руководстава да се пронађе стратешки партнер“, рекао је Вучић.
Према његовим речима, договорено је формирање радне групе у којој ће бити представници Министарства привреде, Министарства финансија, у којој ћу бити и Вучић и представници његовог кабинета, затим представници радника, пословодства ФАП-а, представници Мерцедеса, који су били у Прибоју на Вучићев позив.
„Ми смо посебно обавили разговоре са њима. Не могу да очекујем да ће то одмах бити завршено на начин на који би требало, али и да уђу и са 10-15 одсто да покрију производњу, то би много значило, јер ми ту имамо и друге идеје у вези са наменском индустријом и за то смо део финансијских средстава одвојили“, рекао је први потпредседник Владе.
Вучић је рекао да је радницима поручио да више не можемо да трпимо да имамо фирме које само троше новац, а не зарађују. „Ми хоћемо здраве, профитабилне фирме и видим да су људи спремни да раде, да уложе много енергије“, рекао је Вучић.
„Ја сам им рекао истину, нисам дошао било коме да се удварам, рекли смо им нема оноликих плата, ми да дајемо у бунар немамо. Примаћете минималац, за тај минималац имате да се трудите, радите. Себи смо скратили законски рок до када треба да се заврши реструктуирање свих 159 предузећа. Овде смо скратили период да у наредна четири месеца то решимо“, рекао је Вучић.