Привредници: Влада, добар три

Vlada-t
Влада Србије од привредника добила оцену три. Највише позитивних оцена добило Министарство финансија и приреде, затим енергетике. Најлошије оцене привредници дају Министарствима грађевине и правде и државне управе.Привредници нису задовољни радом Владе и готово свим министарствима и институцијама дају лошије оцене него пре неколико месеци – рад Владе оцењују тројком.
Они кажу да има превише препрека и указују на прескупе таксе које би по закону требало да буду ниже или на нетачно унете податке, због чега сваки други привредник за оверу здравствених књижица мора на шалтер бар два пута.
Јован Беара из Пословног удружења рачуноводствених агенција каже да њега та овера здравствених књижица подсећа на дан мрмота.
„Сваких шест месеци исти поступак, велике гужве, враћају нам због грешака порексе управе као да нисмо платили плате“, објашњава Беара.
Проблеми су стари и многобројни, а решења упркос обећањима нема. И привредници, судећи по истраживању, губе стрпљење – и у односу на прошлу годину лошије оцењују готово све институције.
Највише позитивних оцена добило је Министарство финансија и приреде, затим енергетике. А најлошије оцене привредници као и обично дају Министарствима грађевине и правде и државне управе.
Предраг Курчубић из Ипсос стратеџик маркетинга каже да је то налаз који је сталан. „Када се ради на истраживању опште популације, када разговарамо са грађанима, они нису задовољни радом државе, државних органа, министарстава, чак је мишљење привреде боље“, објашњава Курчубић.
Привредници кажу да разумеју да је Влада морала да решава нека горућа питања.
„Од септембра месеца, након укидања оних парафисклана, бар кад су у питању активности министарства финансија, уочена је једна блокада у изласку даљем у сусрет захтевима привреде. Надамо се да су у међувремену донети неки хитнији закони, па ће се поново размишљати о о захтевима привреде“, каже правни консултант Ђорђе Вукотић.
Готово сваки трећи привредник каже да је пакет антикризних мера лош, а још више њих да није ни упознато са тим мерама.
Ипак, кабинет у Немањиној је, за укупан рад, добио нешто бољу оцену. Већина од 250 испитиваних привредника дала им је тројку.