Применом споразума Србија ближа датуму

Brisel-T
Председник Томислав Николић каже да је Србија урадила све што је било могуће за добијање датума. Премијер Ивица Дачић указује да ће за датум бити неопходан договор о плану примене бриселског споразума. Уколико план буде усаглашен, неће бити дилеме да ли Србија у јуну добија датум, каже Александар Вучић.Да ли је Србија заслужила датум, колико му је близу и који је пресудан степеник за његово добијање, државни врх јединствено одговара – датум нам следује, а ближе смо му применом бриселског споразума.Председник Томислав Николић каже да је Србија урадила све што је било могуће за добијање датума.
„Урадили смо све што је било могуће, отвореног срца према грађанима, мирне савести апсолутне према ЕУ. Ми смо на тесту који се зове хоћемо ли добити датум за почетак преговора или не“, рекао је Николић.
Председник Владе Ивица Дачић каже да ће за добијање датума бити неопходан договор о плану имплементације бриселског споразума.
Премијер је објаснио да Европска унија не инсистира на спровођењу свега што је у споразуму предвиђено до краја јуна, већ да жели да се увери да Србија тај споразум није постигла само ради добијања датума.
За зелено светло у Бриселу, чека се зелено из Берлина. Немачки парлементарци 27. јуна дају мишљење да ли треба подржати почетак преговора Србије са Унијом, које је обавезујуће за немачку владу.
„Када би Србија живела размишљајући о томе шта ће Немачка да уради не би могла да крене напред. А Бундестаг нека размисли да је у питању Немачка какву би одлуку донео“, рекао је председник Николић.
У том светлу тумачи се и посета шефа немачке дипломатије Гвида Вестервела.
„Не очекујем лаке или сувише добре вести, али реално је да Вестервеле очекује потписивање имплементационог плана“, каже први потрпредседник Владе Александар Вучић.
Он је рекао да ће о томе са Вестервелеом разумно разговарати, као и да ће му пренети да Србија сматра да је заслужила датум.
„Мислимо да је Србија заслужила датум и не знам како би неко могао да објасни да после свега тога Србија не може да добије датум“, рекао је Вучић.
Посету Вестервелеа и долазак шефа британске дипломатије Вилијама Хејга, 30. маја, премијер Ивица Дачић тумачи као охрабрење да се иде напред а не као неки нови услов.
У примени парафираног у Бриселу треба да учествују и Срби са севера КиМ, па у наредна три дана, како најављује вицепремијер Вучић, следи састанак са њиховим политичким представницима.
„Нама је битно да буде потврђено да се Србима гарантује држављавнство Србије и да они са нашим документима могу да изађу на локалне изборе који треба да буду одржани краја године“, рекао је Вучић.
До тада тројни састанак 21. маја у Бриселу – о примени споразума разговараће Дачић и Тачи, уз посредовање Кетрин Ештон.