Приштина искључива у својим ставовима

DjuricT
Марко Ђурић каже да је Приштина искључива у својим виђењима бриселског споразума и да ту настаје јаз који посредници не успевају да премосте. Главне тачке размимоилажења су начин формирања заједнице српских општина и концепт интеграције у безбедносном и сектору правосуђа, рекао је Ђурић.„Главне тачке размимоилажења су начин формирања заједнице српских општина и концепт интеграције у безбедносном и сектору правосуђа“, рекао је Ђурић у интервјуу за Политику.
Према његовим речима, српска страна неће допустити да споразум, кроз различите интерпретације тога како би требало да буде спроведен, временом постане лош по Србе.
„Друга страна је, за сада, веома искључива у својим ставовима и виђењима и ту настаје јаз који посредници не успевају да премосте“, рекао је Ђурић и изразио уверење да ће се временом доћи до заједничког решења.
Упитан да ли очекује притиске, Ђурић је навео да очекује „нове идеје и предлоге, као и скори наставак дијалога“.
„Представници привремених институција самоуправе у Приштини покушавају да релативизују специфичности и ингеренције које су споразумом признате српској заједници на КиМ. То је нешто на шта ми сасвим сигурно нисмо спремни да пристанемо“, истакао је Ђурић.
Он је додао и да је српска страна покренула и питање положаја Српске православне цркве као и поштовања имовинских права Србије и њених грађана на Косову.
„То су све теме које неминовно долазе на дневни ред и које морају да буду размотрене у најскорије време“, рекао је Ђурић.
Упитан да ли је било говора о новом састанку двеју радних група, Ђурић је рекао да ће након анализе претходне рунде разговора у наредним данима бити одлучено како ће изгледати формат следећег састанка.
„Што се српске стране тиче, успех даљих разговора зависиће искључиво од усклађености евентуално понуђеног плана имплементације са словом и духом споразума који су недавно прихватиле обе стране“, додао је Ђурић.