Проблем несташице стентова делимично решен

Danica-Grujicic-t
Набављене довољне количине стентова за кардиолошке пацијенте, али неурохируршки пацијенти нису збринути. Највећи проблем несташица материјала за најтеже облике анеуризме, где је операција хитна, каже за РТС Даница Грујичић са Клинике за неурохириугију КЦС-а.Међутим, проблем није у Клиничком центру, нити у РФЗО-у, ни у лекарима који нису на време тражили тај материјал, већ је проблем у Закону о јавним набавкама, рекла је Грујичић.
„Ви имате одређени рок после расписивања тендера, када понуђачи конкуришу. По доношењу одлуке о избору понуђача, предстоји рок за жалбу, где се упада у некакав вакуум, када у болницама нема довољно материјала за такву врсту интервенције, али ни за стандардне операције“, објашњава Грујичић.
Грујчић наводи да је читала закон и поставља питање зашто део тог закона није посвећен медицини. „На почетку године болнице знају који ће им материјал бити потребан“, објашњава Грујичић.
Према њеним речима, лекари нису довољно ангажовани у захтевима да се тај закон измени.
Грујичић је истакала да од свих болница у Србији, Клиника за неурохриргију КЦС-а има највише пацијената са анеуризмом. „Због тога, КЦС мора имати све. Све болнице могу да пошљу пацијенте у КЦС, а ми своје немамо коме да проследимо“, закључила је Грујичић.