Продужене економске санкције Сирији

brisel-t
Владе земаља ЕУ продужиће све финансијске и економске санкције против Сирије за још годину дана, договорено у Бриселу. Постигнут и договор о укидању емабрга на оружје побуњеницима, али не и режиму сиријског председника Башара ел Асада.Шефови дипломатија земаља чланица Европске уније постигли су договор да продуже све финансијске и економске санкције против Сирије за још годину дана, јавила је агенција Ројтерс. Владе ЕУ ће се, за сада, уздржати од било каквих испорука оружја у Сирији, кажу дипломате.После 12 сати тешких преговора у Бриселу, британски шеф дипломатије Вилијам Хејг је синоћ објавио да је постигнут договор о укидању емабрга на оружје побуњеницима, али не и режиму сиријског председника Башара ел Асада, преноси АФП.
Tоком разговора је, међутим, било јасно да је ЕУ подељена по том питању. Велика Британија и Француска су се нарочито залагале за укидање ембарга док су Аустрија, Шведска, Финска и Чешка Република имале резерве према таквој одлуци.
Слање оружја је „противно принципима“ Европе која је „мировна заједница“, изјавио је аустријски министар спољњих послова Михаел Шпинделегер који је дуго био најгласнији противник укидања емабрга.
Француски званичник, на кога се позива АФП, истакао је да је „ово теоретско укидање ембарга и да у пракси неће бити донета одлука о евентуалном слању оружја пре 1. августа“.
То одлагање ће омогућити одржавање међународне мировне конференције о Сирији, под покровитељством САД и Русије, којој би требало да присуствују и Асадов режим и опозиција.
Према споразуму из Брисела, свака земља чланица ЕУ има право да сама одлучи да ли ће слати оружје побуњеницима. Међутим министри су обећали да ће водити рачуна да не дође до злоупотреба и да се поштују правила ЕУ о извозу оружја.
„Ниједна чланица нема намеру да шаље оружје у овом тренутку. Прилична количина оружја већ одлази у погрешне руке. Учесници сукоба имају сасвим довољно одружја“, рекао је холандски шеф дипломатије Франс Тимерманс.
И Хејг је рекао да Британија нема намеру да одмах крене са слањем оружја побуњеницима који се боре против Асада, иако се највише залагала за укидање ембарга.
Он је додао да се Британија залаже само за политичко и дипломатско решење сукоба у Сирији, али да је ЕУ јучерашњом пресудном одлуком „Асадовом режиму послала снажну поруку из Европе о томе шта мисли о бруталности, убојствености и криминалности овог режима“.
Сиријска опозиција је поздравила одлуку ЕУ као „тренутак истине на који је чекала месецима“.
Велика Британија и Француска тврде да режим председника Башара ел Асада користи хемијско оружје и снажно се залажу за наоружавање опозиције. Противници наоружавања страхују да би више оружја у земљи, у којој бесни двоогодишњи грађански сукоб, завршило у погрешним рукама.
Наоружавање побуњеника, уз заштитне мере, најближе је компромису. То би помогло одржавању Женевске конференције о Сирији, коју траже Вашингтон и Москва.
Ембарго на оружје Сирији, истиче 31. маја у поноћ.