Путин: Русија ће помоћи Сирији

putin-iz-casa-u-cas-t
Владимир Путин рекао да ће у случају страног војног напада Русија помоћи Сирији, као и да је напад хемијским оружјем у Дамаску био провокација побуњеника. Обама зна да хоће у рат, али не зна како, упозоравају амерички генерали. Пентагон не жели рат.На конференцији за новинаре на Самиту Г20 у Санкт Петербургу, Путин је рекао и да ће Русија помоћи Сирији у случају да дође до стране војне интервенције.
„Да ли ћемо им помоћи? Да, хоћемо. Ми им већ помажемо, шаљемо оружје, сарађујемо на пољу економије, а ускоро ћемо почети да шаљемо и хуманитарну помоћ“, рекао је Путин.
Коментаришући наводе турског премијера Ердогана да већина учесника Самита подржава напад на Сирију, Путин је рекао да то није тачно јер осим САД, Турске, Канаде, Саудијске Арабије и Француске, друге земље не подржавају напад – указујући да британски премијер Камерон није добио подршку парламента за напад на Сирију.
Путин је навео да од највећих светски економија, Русија, Кина, Индија, Јужна Африка, Бразил, Индонезија, Италија и Бразил не подржавају војну интервенцију у Сирији.
Председник Русије је објаснио и да су светски лидери у четвртак готово цео дан расправљали о Сирији, а да је он имао билатерални сусрет са британским премијером Камероном који је трајао неколико сати.
Француски председник Франсоа Оланд позвао је инспекторе УН да што пре заврше посао и рекао да се његова земља залаже за формирање коалиције земаља које би извеле војни напад на Сирију. Циљ акције не би био свргавање Асада већ притисак да дође до политичког решења кризе.
Путин је данас разговарао са америчким председником Бараком Обамом око 20 минута и како преноси Ројтерс, није дошло до приближавања ставова о сиријској кризи.
Иако се налази у Санкт Петербургу, амерички председник Обама наставио је да лобира у Конгресу како би добио неопходну подршку за војну акцију против Сирије.
Обама је рекао да очекује да Сенат средином наредне недеље подржи његов план за војну интервенцију, а да ће се обратити нацији у уторак.
Спољнополитички одбор Сената прихватио је нацрт резолуције о нападу на Сирију, којом је предвиђена акција у трајању од 60 дана, са могућношћу продужења од 30 дана.