Радници ФАП-а не одустају од блокаде пруге

FAP-T
Иако је Александар Вучић најавио долазак у Прибој, радници прибојског ФАП-а одлучили да наставе блокаду пруге Београд-Бар. Из Министарства привреде поручују да ће помоћи Фабрици аутомобила ако руководство достави одговарајућу личну карту, односно детаљан финасијски извештај.
Председник општине Лазар Рвовић раније данас пренео је штрајкачима спремност првог потпредседника Владе да посети Прибој, али само ако пруга и пут буду данас деблокирани.
Рвовић је радницима својом оставком на председничку функцију гарантовао долазак Александра Вучића, тражећи да донесу одлуку о прекиду блокаде пруге и пута.
Око две стотине радника ФАП-а провело је прошлу ноћ на барској прузи коју су јуче блокирали захтевајући помоћ државе за исплату заосталих плата и оверу здравствених књижица око 1.500 запослених.
ФАП је од јуче у генералном штрајку који подржавају сва четири синдиката у том предузећу, а подршку су добили и од локалне самоуправе.
Радници очекују јасан одговор на питање да ли некада највећа фабрика привредних возила на Балкану има будућност.
Саветник министра привреде Душан Павловић каже да је време у коме је држава обезбеђивала посао за фабрике – сада прошло.
„Да је то могуће, социјализам никад не би пропао“, рекао је Павловић, гостујући у Дневнику РТС-а.
Према његовим речима, таква врста активности државе није могућа јер држава нема пара за то и довољно стручних људи да то уради.
„Једина ствар која преостаје јесте да се код свих предузећа која још од социјалистичких времена нису трансформисана, приватизована, уради нешто да се поставе на здраве ноге и да се приватизују ако је могуће, и да онда сама пробају да обезбеде себи место на тржишту“, каже Павловић.
Према његовим речима, захтев Министарству привреде није упућен на одговарајући начин. Павловић је рекао да је Министарство покренуло процес реструктурирања ФАП-а, тако што је захтевало од управе да достави личну карту, детаљнији финансијски извештај, у коме се јасно и прецизно види у каквном је стању фабрика.
„Ви не можете да кажете да ли фабрика има будућност ако не знате у каквом је стању, јер је један од захтева радника био да се каже да ли предузеће има будућност“, каже Павловић.
„Они су доставили личну карту, али је то недовољно и не одговара стварном стању. Тамо пише да ФАП у залихама има шест милијарди динара, што не одговара истини“, указао је Павловић.
Према његовим речима, Министарство привреде ће тек по добијању исправне личне карте, знати у каквом је стању фабрика и моћи ће да процени да ли може да је постави на здраве ноге и помогне радницима.
Додао је да ће коначну одлуку донети Влада Србије, јер како је оценио, „ФАП је проблем целе Владе, а не само министарства“.
Пошто је сваки пети запослени Прибојац у ФАП-у, разумљива је забринутост читаве општине која је на зачељу по просеку плата. Није само пруга блокирана, него и пут на граничном прелазу Увац. Радници су захтеве упутили највишим државним функционерима и очекују да им се обрате.
Железнички саобраћај на тој деоници је у прекиду, а возови из Београда саобраћају до Ужица и назад.