Размена официра за везу до краја јуна

Pavicevic-T
Просец успостављања официра за везу иде релативно добро и планираним током, рекао Дејан Павићевић после састанка са Љуљзимом Пецијем. Остало да се заврше још неки технички разговори око решавања питања становања, обезбеђења, употребе банковних рачуна, каже Павићевић.Официри за везу Београда и Приштине, Дејан Павићевић и Љуљзим Пеци разговарали су у Београду о техничким детаљима везаним за успостављање официра за везу, чија би размена требало да се обави до краја јуна.Павићевић је у изјави Танјугу објаснио да је Пеци данас видео канцеларије у којима ће боравити у Београду, а састанку у Делегацији ЕУ у Србији присуствовао је Венсан Дежер.
„Разговарало се око неких техничких питања и око самих канцеларија и његовог (Пецијевог) смештаја“, рекао је Павићевић и додао да је састанак протекао веома коректно.
Павићевић је навео да ће се можда још једном састати на техничком нивоу, како би се још неке ствари до детаља дефинисале да не би после било неких неспоразума.
Просец успостављања официра за везу, додао је Павићевић, иде релативно добро и планираним током, односно остало је да се заврше још неки технички разговори око решавања питања становања, обезбеђења, употребе банковних рачуна…
Како је истакао Танјугов саговорник, када ће бити размењени официри за везу зависи првенствено од приштинске стране, јер су Влада Србије и Београд спремни да обаве размену још колико сутра.
„Међутим, приштинска страна и даље има неке захтеве. Они тврде да имају неке интерне процедуре које морају да прођу и мислим да у складу са неким њиховим назнакама то не би требало да се деси после краја јуна. Према неким очекивањима од данас до краја јуна ће доћи до размене официра за везу“, навео је Павићевић.
Он је рекао и да је боравио у Приштини пре око три седмице ради примене и техничких споразума везаних за размену официра за везу и како би видео просторије у којима ће бити смештен, а које се налазе у просторијама Канцеларије ЕУ у Приштини.
Споразум о официрима за везу ће, истакао је Павићевић, као и сви досадашњи бити имплементиран, а Влада Србије је до сада показала спремност и имплементирала све што је договорено.
„Кроз тај процес имплементације мислим да смо успели да поправимо и неке ствари које су у тим техничким споразумима за нас биле мало и неповољне, тако да ми с имплементацијом овог споразума, као и свих претходних, настављамо и очекујем да ће се та потпуна имплементација, односно размена официра за везу догодити у наредних пет до шест недеља“, рекао је Павићевић.
Он је објаснио и да официри за везу нису дипломатско особље, а да се споразум који су постигли премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи односи на официре за везу који неће имати дипломатски статус.
„Даљи технички договори и закључци који ће постојати око тих техничких питања нигде не помињу дипломатско особље, имунитете, ни било шта што има везе са дипломатском мисијом. Говори се о размени два официра за везу. Не говоримо ни о канцеларијама, него о двојици људи који ће боравити у Београду и Приштини и олакшавати процес имплементације, нарочито овог последњег бриселског договора“, закључио је Павићевић.