Расправа о кандидатима за министре

Skupstina ttt
Посланици ће данас почети расправу о кандидатима за будуће министре, док се избор нових министара очекује у суботу. Скупштина Србије претходно је усвојила измене Закона о министарствима, чиме су се стекли услови да реконструкција владе уђе у финиш.Према информацијама из парламента, парламентарцима ће се обратити премијер Ивица Дачић са својим експозеом.
Уобичајена пракса, као и скупштински акти, налажу да после тога реч добију шефови посланичких група, а пошто они исцрпе време који им је на располагању, седница ће бити настављена следећег дана, односно у суботу.
Како се очекује, посланици ће се окупити у суботу око 10 сати како би учествовали у расправи, а време које им стоји на располагању је уобичајених пет сати.
Пошто се и то време исцрпи, скупштина ће се највероватније поподне, гласањем изјаснити о кандидатима за министре, који ће потом положити заклетву.
Парламент је јуче констатовао оставке девет минсистара – просвете Жарка Обрадовића, одбране Александра Вучића, саобраћаја Милутина Мркоњића, финансија и привреде Млађана Динкића, регионалног развоја Верице Калановић, потпредседнице задужене за евроинтеграције Сузане Грубјешић, културе Братислава Петковића, пољопривреде Горана Кнежевића и спорта Алисе Марић.
Како се очекује, у здању на Тргу Николе Пашића заклетву ће положити као кандидати за министре саобраћаја и министра без портфеља задуженог за евроинтеграције из СПС Александар Антић и Бранко Ружић, културе Иван Тасовац, док је заједнички кандидат СНС и СПС за министра омладине и спорта Вања Удовичић.
За министра без портфеља предложен је и Александар Вулин.
Српска напредна странка је предложила за министра привреде Сашу Радуловића, финансија Лазара Крстића, пољопривреде Драгана Гламочића, регионалног развоја и државне управе Игора Мировића и одбране Небојшу Родића.