Рекордни минимум камате у еврозони

Kamata-v-t
Европска централна банка снизила камату на 0,5 одсто, што је најнижа стопа до сада. Циљ је да тако до краја године стимулише економски опоравак чланица Европске уније.Због лоше економске ситуације и рекордне незапослености у еврозони, која је у марту прешла 12 одсто, Европска централна банка снизила је основну каматну стопу на пола процента, што је најниже до сада.Одлука Европске централне банке била је очекивана, а њен председник Марио Драги најавио је пре месец дана да ће предузети све мере како би се побољшала економска ситуација у Европи и стимулисао привредни раст.
У Шпанији је без посла готово 27 одсто становништва, у Грчкој још више. На одлуку је утицала и смањена активност приватног сектора, нарочито у Немачкој.
„Смањење каматне стопе треба да допринесе економском опоравку до краја године. Наша монетарна политика остаће прилагодљива колико год је потребно“ каже председник Европске централне банке Марио Драги.
Прогнозе за Италију нису баш утешне. Најновији извештај ОЕЦД-а предвиђа пораст фискалног дефицита изнад европског лимита током ове и наредне године. Тако прве празничне дане на месту италијанског премијера Енрико Лета проводи радно. После посете Берлину и Паризу, на реду је био и Брисел.
„Незапосленост, највећи проблем нашег друштва, главна је тема свих састанака које сам имао. Враћам се у Рим са јасном идејом шта италијанска влада да учини да би Европски савет у јуну послао конкретне поруке. Тражићемо да главна порука буде борба против незапослености младих“, каже премијер Италије Енрико Лета.
Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо верује да ће италијанска влада на кредибилан начин спровести мере за стимулацију привредног раста, које је најавио премијер, како би дефицит био мањи од три одсто бруто домаћег производа и буџет остао уравнотежен.
То је важно, како је рекао, за дугорочно смањење садашњег великог дуга.
Међутим, према прогнозама ОЕЦД-а, трећа економија еврозоне ослабиће проценат и по током године, а потом забележити слаб раст од пола процента.
То значи да ће нова влада морати да предузима нове буџетске мере, без ублажавања фискалне политике.