Родитељи праве рачуницу пред школу

3158211_skola-v-t
Поједини родитељи муче муку како да обезбеде новац и опреме децу за полазак у школу. За квалитетнији опрему, потребно је издвојити добар део месечне зараде.
Још две недеље распуста и почиње школа. Родитељи праве рачуницу. У књижарама кажу да неки уопште не обраћају пажњу на цену, али је ипак највише оних који гледају сваки динар.“Што се тиче прибора ту су мало родитељи скептични, иду од књижаре до књижаре и гледају које су цене и купују тамо где је најјефтиније“, каже продавац Живко Милошевић.
Најјефтинија свеска у хипермаркету је 10 динара, у књижари кошта двоструко више. Оне квалитетније коштају и више од 200 динара.
Ранчеви су од 500 до 7.000 динара, празне пернице од 100, а пуне до 1.500 динара. Ко напуни кесе школским прибором у већим трговинама, рачун преко 2.000 динара може да плати и следеће године.
Менаџер у трговинском ланцу Оливера Ћирковић каже да током августа и септембра артикли из програма школског прибора бележе свој маxимум у продаји и значајно учешће у укупном промету.
„Сваке године припремамо огроман број снижења, посебних акција, посебних каталога посвећених искључиво школском прибору широкој палети ових артикала из овог асортимана као и могучност одложеног плаћња“, каже Ћирковићева.
Као и сваке године, највећа навала у књижарама и хипермаркетима очекује се последње недеље августа.
Додатни трошак родитељима је и бар један нови одевни предмет, који готово сваки ђак пожели за почетак школске године. А кад почне школа, тек предстоји огромна ставка – куповина уџбеника, када се добије списак од наставника и професора. Све се више траже половне књиге јер су три пута јефтиније.