Руси заузели војни аеродром у Севастопољу

Simferopolj
Руски војници са оклопним возилима заузели војни аеродром у Севастопољу. Наоружана група, која је заузела аеродром у Симферопољу, патролира аеродромом. Према изјавама очевидаца, аеродром ради нормално. Јанукович би данас требало да одржи конференцију за медије.
Војни аеродром у Севастопољу заузели су руски војници са шлемовима и оклопном заштитом, као и оклопним возилима, а наоружана група, која је заузела аеродром у регионалном центру Крима, Симферопољу, патролира аеродромом.Ројтерс је, позивајући се на Интерфакс, пренео информацију добијену од војних извора у том региону да је руска војска отишла на војни аеродром Белбек да би спречила слетање „бораца“.
Наоружана група, која је заузела аеродром у регионалном центру Крима, Симферопољу, патролира аеродромом, али нису заузели путнички терминал и изгледа да дозвољавају да аеродром нормално ради.
Очевидац са лица места Ројтерсу је испричао да људи под пуном ратном опремом, са пушкама и митраљезима, слободно улазе и излазе из контролног торња.
„Ја сам члан народне паравојне формације Крима. Ми смо прости људи, добровољци… Дошли смо на аеродром да чувамо ред и мир. Дочекаћемо авионе са осмехом – аеродром нормално ради“, рекао је Владимир, додајући да он и други волонтери не знају ко чини наоружану групу, мада подржавају њихове акције.
У аеродром у Симферопољу ноћас је упала група од 50 наоружаних људи, који су на униформама имали иста обележја као десетине противника нових украјинских власти који су јуче заузели седишта градских власти и покрајинског парламента у главном граду Крима.
На заузетим зградама владе истакнуте су заставе Русије као и транспарент „Крим је Русија“.
Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков осудио је заузимање аеродрома на Криму, рекавши да је то оружана окупација.
Иначе, свргнути председник Украјине Виктор Јанукович требало би данас да одржи конференцију за новинаре, након што је престао да се крије.
Новоизабрани премијер Крима Сергеј Аксјонов изјавио је данас да сматра Јануковича за легитимног председника Украјине. „Ми сматрамо Виктора Јануковича за легитимног председника и наставићемо да следимо његова упутства“, рекао је Аксјонов новинарима.
У међувремену, руски председник Владимир Путин наложио је влади да настави разговоре са Украјином о економским и трговинским односима и да се консултује са страним партнерима, укључујући Међународни монетарни фонд (ММФ) и Г8, о финансијској помоћи, наведено је у саопштењу објављеном на сајту Кремља.
У саопштењу је наведено и да је Путин наложио руској влади да размотри захтев Крима за слање хуманитарне помоћи.
Московски Комерсант данас пише да посланици руске Државне Думе предлажу да се поједноставе правила пријема нових субјеката у састав федерације, чиме се Криму отвара пут у Русију.
Дневник појашњава да се предлаже процедура по клојој ће за припајање територије бити довољно „изражавање воље народа“, изражено, на пример, у форми референдума.
Парламент Крима јуче је најавио одржавање референдума о будућности те аутономне области у саставу Украјине, у којој већину становништва чине Руси.
Крим је био у саставу Русије до 1954, када је припојен Украјини. Севатсопољ, на Криму, и даље је седиште црноморске флоте руске морнарице.