Руси не долазе на Голан

Golan-t
Понуда Москве да својим трупама замени аустријски контингент мировних снага УН који ће се повући са Голанске висоравни, није прихватљива јер споразум о дезангажовању на Голану не дозвољава Русији да учествује у тамошњим снагама УН, саопштено из УН.Из Уједињених нација је саопштено да понуда Русије да њене трупе замене аустријски контигент мировних снага УН који ће се повући са Голанске висоравни није прихватљива јер споразум о дезангажовању на Голану не дозвољава Русији да буде део тамошњих мировних снага.“Поштујемо жељу Русије да обезбеди трупе за Голан, али споразум о дезангажовању и пратећи протокол Сирије и Израела, не дозвољавају да сталне чланице Савета безбедности учествују у снагама УНДОФ“, изјавио је портпарол УН Мартин Несирки.
Истакао је да се после одлуке Аустрије о повлачењу, „активно траже земље које би дале трупе“, али није поменуо која је земља то понудила.
Упитан о примедби Уједињених Нација, амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин је изјавио да је Москви „познат тај документ, али сматра да су се времена променила“.
„Протокол о дезангажовању је потписан пре 39 година, за време Хладног рата, а сада је контекст потпуно другачији и УНДОФ је у лошем стању“, рекао је Чуркин.
„Ми предлажемо да се спасе УНДОФ, али очигледно треба решити овај проблем (ограничења из протокола)“, закључио је амбасадор.
Савет безбедности УН ноћас има консултације о УНДОФ.
„Разговори се настављају“ о замени аустријских мировњака, рекао је новинарима шефмировних операција УН Ерве Ладсу.
„Не журимо“ са заменом аустријских војника, прокоментарисао је један дипломата у УН.
Само је Фиџи пре неколико недеља понудио контингент за УНДОФ после повлачења Канаде, Јапана и Хрватске са Голана.
„Имајући у виду тешку ситуацију на Голанској висоравни, ми можемо да заменимо аустријски контингент“, рекао је председник Русије Владимир Путин, пренеле су руске новинске агенције.
УНДОФ сада чини хиљаду посматрача из Аустрије, с Филипина и из Индије. Те снаге су у више наврата биле нападнуте и принуђене да скрате своје патроле, а филипински мировњаци су двапут отети последњих месеци.
УНДОФ је од 1974. ГОДИНЕ одговоран за надзор поштовања примирја на Голанској висоравни, на југозападу Сирије који је Израел окупирао 1967. године.