Руске трупе на Криму, Кијев спрема одбрану

KrimPrelazi
Наоружане особе заузеле два аеродрома на Криму. Руска оклопна возила на путевима. Кијев спрема одговор у случају „директне агресије руских снага“. Јанукович коначно у јавности.
Наоружане групе људи у униформама без обележја, преузеле су контролу над два аеродрома на Криму, што је украјинска влада назвала „оружаном инвазијом“ и окупацијом руских снага. Виктор Јанукович за преврат и насиље у Украјини оптужио Запад и „неофашисте“.Интерфакс је јавио да су руски војници са шлемовима и оклопном заштитом, као и оклопним возилима, заузели војни аеродром у Севастопољу, на који је током дана слетело најмање пет руских транспортних авиона и десетак војних хеликоптера.
Украјински министар унутрашњих послова рекао је да су руске трупе преузеле контролу над два главна аеродрома на Криму и затражио од Савета безбедности УН да интервенише. Кијев је, предвече, најавио да су војска и граничне снаге спремни за одговор на евентуалну руску агресију.
Руска Црноморска флота, међутим, демантовала је да су њене снаге заузеле војни аеродром код Севастопоља, где је ова флота стациониранa, али је руско министарство одбране, нешто касније, потврдило да су оклопна возила распоређена по путевима ради заштите те флоте.
В. д. председника Украјине Олександар Турчинов је оптужио званичну Москву да ради на сценарију који је сличан ономе у Абхазији, где су како каже, Руси најпре изазвали војни конфликт, а затим и анектирали ту територију. Власти у Кијеву размишљају и о увођењу ванредног стања.
Мистериозне патроле на Криму
Наоружана група која је заузела аеродром у регионалном центру Крима, Симферопољу, патролира тим аеродромом, али није заузела путнички терминал и изгледа да дозвољава да аеродром нормално ради.
Шеф обезбеђења на аеродрому у Симферопољу Владимир Перепелитса, рекао је за ТВ Раша тудеј да људи који патролирају аеродромом називају себе „одредима самоодбране“ и да је њихова намера да спрече могућа превирања.
Очевидац са лица места Ројтерсу је јутрос испричао да људи под пуном ратном опремом, са пушкама и митраљезима, слободно улазе у контролни торањ и излазе из њега.
„Ја сам члан народне паравојне формације Крима. Ми смо прости људи, добровољци… Дошли смо на аеродром да чувамо ред и мир. Дочекаћемо авионе са осмехом – аеродром нормално ради“, рекао је Владимир, додајући да он и други волонтери не знају ко чини наоружану групу, мада подржавају њихове акције.
У аеродром у Симферопољу ноћас је упала група од 50 наоружаних људи, који су на униформама имали иста обележја као десетине противника нових украјинских власти који су јуче заузели седишта градских власти и покрајинског парламента у главном граду Крима.
На заузетим зградама владе истакнуте су заставе Русије као и транспарент „Крим је Русија“.
Новоизабрани премијер Крима Сергеј Аксјонов изјавио је данас да сматра Јануковича за легитимног председника Украјине. „Ми сматрамо Виктора Јануковича за легитимног председника и наставићемо да следимо његова упутства“, рекао је Аксјонов новинарима.
Путин: Настављамо разговоре са Кијевом
У међувремену, руски председник Владимир Путин наложио је влади да настави разговоре са Украјином о економским и трговинским односима и да се консултује са страним партнерима, укључујући Међународни монетарни фонд (ММФ) и Г8, о финансијској помоћи, наведено је у саопштењу објављеном на сајту Кремља.
У саопштењу је наведено и да је Путин наложио руској влади да размотри захтев Крима за слање хуманитарне помоћи.
Московски Комерсант данас пише да посланици руске Државне думе предлажу да се поједноставе правила пријема нових субјеката у састав федерације, чиме се Криму отвара пут у Русију.
Дневник објашњава да се предлаже процедура по којој ће за припајање територије бити довољно „изражавање воље народа“, изражено, на пример, у форми референдума.
Парламент Крима јуче је најавио одржавање референдума о будућности те аутономне области у саставу Украјине, у којој већину становништва чине Руси.
Крим је био у саставу Русије до 1954, када је припојен Украјини. Севастопољ, на Криму, и даље је седиште Црноморске флоте руске морнарице.