Сахрана Карађорђевића на Опленцу

Oplenac-t
Посмртни остаци краља Петра Другог, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја биће покопани у породичној гробници на Опленцу. Сахрани четири члана породице Карађорђевић присуствоваће председник Николић, премијер Дачић, патријарх Иринеј, као и представници породице и многобројни грађани. Пренос на Другом програму РТС-а.Посмртни остаци краља Петра Другог, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја ће бити покопани у породичној гробници на Опленцу.
Сахрани ће присуствовати председник и премијер Србије Томислав Николић и Ивица Дачић, патријарх Иринеј и принц Александар Карађорђевић и многобројни грађани.
Званична церемонија, како је најавио Бели двор почиње полагањем венаца у цркви Светог Ђорђа а потом ће, после служења свете литургија ковчези са посмртним остацима Карађорђевића бити положени у крипту.
Венце ће, како је најављено, претходно положити Николић, Дачић и Александар Карађорђевић, који ће се, као и патријарх Иринеј потом обратити грађанима испред цркве Светог Ђорђа.
Посмртни остаци Краља Петра Другог Карађорђевића, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја стигли су јуче око 13.30 у цркву Светог Ђорђа на Опленцу, маузолеју династије Карађорђевић.
Уз интонирање химне, звоњаву црквених звона, посмртне остатке четири члана династије Карађорђевић дочекали су владика шумадијски Јован, чланови Управног одбора задужбине, Крунског савета и бројни житељи Шумадије.
Ковчеге су у цркву унели гардисти и чланови удружења „Краљевина Србија“ у пратњи чланова породице Карађорђевић, представника државе, Крунског савета и дипломатског кора.
Помен у цркви служио је владика Јован са свештенством, а грађани су потом у мимоходу одали пошту Краљу Петру Другом, краљици Александри, краљици Марији и краљевићу Андреју.
Пре уношења у цркву земни остаци на лафетима, уз пратњу коњице, прошли су кроз Тополу где су бројни грађани у шпалиру одали пошту члановима династије засипајући ковчеге цвећем.
Посмртни остаци четворо Карађорђевића, претходно су из капеле на Дедињу били пренети у београдску Саборну цркву где су им многобројни грађани одали почаст.