Сваки шести лекар пред пензијом

Lekari-T
У здравственим установама у Србији страхују да ће наредних година, ако се одмах не крене са школовањем специјалиста, морати да угасе поједина одељења, пошто је пред пензијом сваки шести лекар у Србији. Из Министарства здравља поручују да ће ускоро обрадовати велики број лекара новим специјализацијама и запослењем.Из Лекарске коморе упозоравају да је сваки шести лекар који ради у здравству Србије пред пензијом. У здравственим установама кажу да ће наредних година морати да буду угашена поједина одељења, уколико одмах не почне школовање специјалиста, а из Министарства здравља поручују да ће ускоро обрадовати велики број лекара специјализацијама и запослењем.У последњих пет година, кадар у Клиничко-болничком центру „Бежанијска коса“ подмлађен је са само шест лекара. Потребе су далеко веће, јер ће већ наредне године осам специјалиста са вишедеценијским искуством отићи у пензију.
„Можда је најилустративнији пример онколошки диспанзер, односно наша дневна болница где тренутно раде два лекара онколога. Они су прошле године направили више од 12.000 прегледа. А норма за једног лекара је 1.500 прегледа“, каже директор КБЦ „Бежанијска коса“ Владимир Ковчин.
Око 60 хиљада пацијената, а само 77 лекара – то је статистика Дома здравља „Савски венац“.
„Од овог броја у периоду од 2013-2016. године по сили закона са напуњених 65 година отићи ће 10 лекара. Оно што нам остаје су лекари неке средње генерације, а остаће само четири лекара која имају испод 40 година. Остали су сви од 40 година, па навише“, објашњава директорка Дома здравља „Савски венац“ Весна Вујичић.
Иако Србији недостају анестезиолози, радиолози, хирурзи, патолози – на бироу је више од две хиљаде лекара – чак и специјалиста. Поједини од њих не желе да мењају место боравка. Међутим, у најави су ипак добре вести.
Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић каже да ће пред Први мај – Ускрс обрадовати велики број лекара у Србији новим специјализацијама и запослењем.
„Нећу рећи колико, али ћу рећи да приводимо крају кадровски план који ће заиста дати могућност значајном броју људи да крену на специјализације и да се запосле“, каже министарка.
Из здравствених установа упозоравају да школовање лекара и специјалиста мора да се планира, јер држава много губи на онима који одлазе из земље или године проводе на Бироу.