Свештеници у војничким редовима

Vojska-t
Након 70 година у Војску Србије уводи се верска служба. У професионалну војну службу биће примљено 13 свештеника СПЦ, један имам и један војни капелан, који ће бринути о моралном и духовном животу припадника своје јединице.Почело је оспособљавање прве групе кандидата за официре верске службе у Војној академији. У професионалну војну службу биће примљено 13 свештеника СПЦ, један имам и један војни капелан.У Војску Србије се после 70 година уводи војни свештеници. Сви ће бити у истој униформи на заједничкој служби – свештеници, имам, капелан. Устајање у 6 сати, затим фискултура, доручак, смотра, па онда све по војничком реду.
„Они су овде у војничким условима живота и рада. Све што важи за остале слушаоце кадете важи и за кандидате верске службе“, објашњава начелник класе Зоранчо Давитков.
Свакодневно изучавају стратегијска документа и организацију војске, војну етику и психологију, како би завршили обуку за официре.
„У мањем обиму пролазе садржаје стројеве обуке и војне топографије, док ће се са наоружањем и опремом ВС упознати само информативно, јер спадају у категорују која током службе у ВС неће дужити ни користити оружије“, рекао је пуковник Стевица Карапанџин.
На обуци у Војној академији тренутно је шест свештеника Српске православне цркве, имам и капелан. Неће моћи да командују, али ће бринути о моралном и духовном животу припадника своје јединице.
„Ангажман свештеника имама у војсци Србије доприонеће бољитку, а поготову заједништву. Сматам да ће ово бити један веома успешан пројекат и Бог нека благослови све који су допринели да се након 70 и више година ово деси“, каже ефендија Мустафа Јусуфспахић.
Свештеник Ђорђе Стојисављевић војнички наглашава да су спремни као запета пушка.
„Изузетно лепо, не само што сарађујемо, него изузетно, могу слободно да кажем, и братски живимо. Тако и у добру и злу. Све оно најгоре и најлепше између себе делимо и једни другима помажемо“, говори капелан Горан Аврамов.
Војни свештеници служиће у јединицама и установама Војске Србије.