Сертић изабран за министра привреде

ZELJKO SERTIC
Скупштина Србије изабрала је Жељка Сертића за министра привреде у Влади Србије.
Сертић је изабран са 178 гласова, против је било четири народна посланика, а уздржаних није било. Гласало је укупно 182 народна посланика.
Жељко Сертић је после галсања положио заклетву, чине је ступио на министарску функцију.
Први потпредседник Владе Ивица Дачић је образлажући предлог за избор Жељка Сертића за министра привреде рекао да привредници од њега очекују да их и даље разуме.
„Први посао министра биће завршетак приватизације, између осталих и предузећа у реструктурирању. Приватизација је веома захтеван и сложен посао, с обзиром на наслеђене проблеме, као и на чињеницу да више десетина хиљада радника очекује да баш њихова фирма нађе купца“, рекао је Дачић.
Међу 502 предузећа за које је већ расписан налог за продају јесу и најпроблематичнијих 157 предузећа у реструктурирању. Само захваљујући укидању плаћања из буџета за њих, уштедеће се 800 милиона долара, нагласио је Дачић.
Жељко Сертић на министарску функцију долази са функције председника Привредне коморе Србије (ПКС), коју је обављао од марта 2013. године.
На ту позицију изабран је једногласно на Скупштини ПКС као једини кандидат, а предлози да се нађе на том месту стигли су из више од 30 регионалних комора и удружења.
Основну и средњу школу завршио је у Новом Саду. Дипломирао је на Факултету за пословно-индустријски менаџмент Универзитета „Унион“ у Београду.
Од 2010. директор је предузећа „Конрад“, које се бави високоградњом, завршним радовима у грађевинарству и уређењем ентеријера.
У периоду од 2006. до 2010. године био је директор предузећа „Форекс“ у Београду (производња, унутрашња трговина и спољнотрговински послови), а од 2000. до 2006. извршни директор фирме „Магма“. Суоснивач је предузећа „Готреx“ у Бечу, као и „Готра“ у Новом Саду.
Члан је СНС-а. Говори енглески језик. Члан је борда директора Еврокоморе, а био је проглашен и за најбољег менаџера југоисточне и средње Европе. Рођен је у Сечњу 1967. године.