Симић: Преговори са ЕУ неће бити лаки

Simic-T
Ванредни избори одложили би добијање датума за почетак преговора са ЕУ најмање за годину дана, каже за РТС професор Предраг Симић, истичући да преговори неће бити лаки.Симић је гостујући на РТС-у рекао да по том питању не треба гајити никакве илузије, јер Брисел и Европска унија неће одређивати датум а да се не зна ко ће бити са друге стране стола, каква ће му бити политика.
„Овој власти је требало годину дана и скупих политичких потеза по Србију да себе квалификује за преговоре“, указао је Симић и додао да би ванредни избори Србију коштали најмање годину дана у том процесу.
Говорећи о састанку лидера из региона и ЕУ на Брду код Крања у Словенији, Симић је рекао да је веома важно што ће се председник Србије Томислав Николић састати са председником Француске Франсоа Оландом.
Професор Симић је нагласио да је овај састанак важан како би се оживеле веже са Францусаком, што би довело више инвеститора из ове земље у Србији.
Симић сматра да ће Србија преговарача са ЕУ добити тек након реконструкције владе, јер је он, како каже, важна личност која се не мења са променом власти.
„Колико знам има доста људи за то место. Чини ми се да ћемо име преговарача морати да сачекамо након реконструкције“, навео је Симић.
Он је додао да Србији преговори са ЕУ неће бити лаки, да ће 28 чланица ЕУ бити веома опрезне што се тиче прикључивања нових држава.
Србија је, како каже, „несамоодржива држава“, и наредне године мораће много више да издвоји за плаћање камата за кредите него што издваја за образовање, социјалну заштиту и то је, како додаје, велики проблем који чека ову или будућу владу.