Сирија, трагање за дипломатским решењем

Barak-Obama-t2
Председник САД Барак Обама затражио од Конгреса да одложи гласање о одобрењу употребе силе против Сирије. Руска иницијатива има потенцијал да уклони претњу хемијским оружјем без употребе силе, рекао Обама. Законодавци Републиканске странке истакли су да их председник није уверио у неопходност војне интервенције у Сирији.У обраћању нацији, Барак Обама је истакао да је у последњих неколико дана дошло до охрабрујућих знакова који указују на, како је рекао, спремност Сирије да се повинује међународним нормама.
Према његовим речима, до тога је дошло после кредибилне претње војном акцијом од стране Сједињених Држава, као и конструктивних разговора које је имао са руским председником Владимиром Путином и спремношћу Москве да се придружи међународној заједници у вршењу притиска на сиријског председника Башара ел Асада да одустане од хемијског оружја.
„Асадов режим сада је признао да поседује такво оружје и чак је изразио спремност да потпише Конвенцију о хемијском оружју којом се забрањује његова употреба“, нагласио је Обама.
Прерано је рећи хоће ли ова понуда успети, рекао је председник САД и додао да сваки споразум мора да буде проверен како би се утврдило да ли се Асад држи преузетих обавеза.
„Међутим иницијатива има потенцијал да уклони претњу хемијским оружјем без употребе силе, посебно јер је Русија један од најснажнијих савезника Асада“, рекао је Обама.
Амерички председник је објаснио да је због тога од лидера Конгреса тражио да одложе гласање о одобрењу употребе силе док се не види хоће ли дипломатски напори донети резултате.
Међутим, како је додао, наредио је америчким снагама да остану на садашњим позицијама, како би могле да наставе са притиском на Асада и буду спремне да реагују ако дипломатија не успе.
„Нећу слати америчке војнике у Сирију. Нећу спроводити временски неодређене акције као што је то био случај у Ираку и Авганистану. Нећу водити продужене ваздушне кампање као у Либији и на Косову. То ће бити усмерени напад да би се постигао јасан циљ, а то је одвраћање од употребе хемијског оружја и смањивање Асадових војних способности“, нагласио је амерички председник.
У првим реаговањима, законодавци Републиканске странке истакли су да их председник није уверио у неопходност војне интервенције у Сирији, а сенатор Ренд Пол је изјавио да је председник био неубедљив.
„Ако дође до гласања, гласаћу против и позивам моје колеге да такође гласају против. Председник није изнео убедљиве аргументе да су амерички интереси у опасности због Сирије. Разлог за улак улазак у рат треба да буде много снажнији“, истакао је Пол.
Данас се, иначе, настављају дипломатски напори, пре свега у Уједињеним нацијама, а у ком правцу се ствари одвијају биће јасније у четвртак после састанка америчког и руског шефа дипломати