Скупштина бира председника

2972088_parlament-t
Скупштине Србије ће наставити конститутивну седницу на којој би требало да буде изабран председник и потпредседници парламента.
Српски парламент конституисан је 16. априла потврђивањем мандата народним посланицима, а до краја седмице, 27. априла, требало би да буде формирана и Влада Србије.Више од 200 посланика предложило је да председница Скупштине буде чланица председништва СНС-а Маја Гојковић.
Првом седницом новог сазива, до избора председника парламента, председава најстарији посланик – Милан Кораћ из Партије уједињених пензионера Србије.
У парламент стижу предлози Закона о влади и министарствима, а у четвртак, 24. априла, посланици ће разматрати те законе, да би се о њима гласало у суботу, 26. априла.
Нови министри ће заклетве пред посланицима положили у недељу, 27. априла.
Иначе, према Пословнику о раду, предлог кандидата за председника скупштине подноси најмање 30 посланика, а посланик може да предложи само једног кандидата за председника.
О предлогу се отвара претрес, након чега председавајући утврђује листу кандидата по азбучном реду презимена.
Пре приступања избору председника одлучује се да ли ће гласање бити тајно или јавно, а уколико се одлучи да се гласа јавно, гласа се прозивком.
За председника Скупштине Србије изабран је посланик за кога је гласала већина од укупног броја.
Скупштина утврђује број потпредседника на предлог председника Народне скупштине, а као и код избора председника и овде најмање 30 посланика може да предложи једног или више кандидата за потпредседника.
У скупштини су представници седам изборних листа, а листа странака окупљених око СНС има највећи број посланика – 158.
Иза напредњака највише места, 44, заузеће посланици коалиције СПС-ПУПС-ЈС, а потом ДС са 19, затим НДС са 18, шест са листе „СВМ – Иштван Пастор“, три са листе „СДА Санџака – Сулејман Угљанин“ и два са листе „ПДД – Риза Халими“.