Скупља струја, нови удар на буџет

Struja-T
Поскупљење струје неопходно како би се одржала безбедност сиситема, кажу у ЕПС-у. Рачуни од 1. августа у просеку већи за 11 одсто. Грађани забринути, док у Агенције за енергетику истичу да је цена и даље испод тржишне.Електрична енергија од 1. августа поскупеће у просеку 10,9 одсто, одобрила је Агенција за енергетику. Како РТС сазнаје, од идућег месеца биће и нови повољнији репрограм дугова, а сви потрошачи у Србији, од августа ће добијати јединствене рачуне које сада шаље предузеће ЕПС Снабдевање.Струја поскупљује, а тарифни систем – однос јефтине и скупе струје се не мења. У ЕПС-у кажу да им је повећање преко потребно како би одржали стабилност сиистема.
Последње поскупљење је било у априлу 2011. године. Од тада до данас инфлација је била 14 одсто, што заправо показује да је то испод нивоа инфлације, каже директор ЕПС Снабдевањања Дејан Васић.
Према његовим речима, ЕПС ће тим добити додатна средства да се заврше инвестициони и ремонтни радови и благовремено припреми за престојећи зимски период.
Рачуница Агенције за енергетику показује да ће због поскупкљења они који, рецимо, троше од 300 до 1.000 киловат сати, имати већи раћун за 250 до 700 динара. Они који се греју на струју и то ТА пећима и троше од 1.600 до 2.000 киловат сати зими ће плаћати више, од 700 до 1.000 динара.
Грађани су забринути, а у Агенцији за енергетику кажу да је цена и даље испод тржишне. Подсећају да се рачуни могу умањити ако је закупљена снага килловата мања и ако је већи удео јефтиније ноћне струје.
Аца Вучковић из Агенције за енергетику напомиње да ће они који су рационалнији имати просечну цену нижу, него они који је нерационалније троше. „Грађани који мало троше сада се обухваћени социјалним картама, њима се надокнађује тај трошак“, подсећа Вучковић.