Скуп пут до бесплатних лекова

Apoteka-t1
Војним осигураницима из седам места у источној Србији више се исплати да купе лек него да оду по њега у једину апотеку где могу да га подигну на рецепт. Реаговао је заштитник грађана. Из Фонда за социјално осигурање војних осигураника обећавају да ће проблем брзо решити.Када се на путне трошкове додају лоше саобраћајне везе и пре свега болест осигураника, проблем је још тежи.
„Велики су трошкови. Из Кладова једна карта кошта 920 динара и повратак и никаква надокнада се не даје. Имамо и породичне пензионере којима је пензија до 20 до 24 хиљаде динара“, каже Раде Јовановић, секретар Удружења војних пензионера из Зајечара.
У Фонду за осигурање војних осигураника демантују да нема рефундације и наводе да добијају надокнаду за трошкове путовања.
„То је губљење новца за државу, јер они не само да морају да путују по 150 километара него им се тај пут и плаћа“, рекао је заштитник грађана Саша Јанковић.
Проблем је настао у периоду од 2007. до 2009. године. Тада је Министарство одбране потписало уговоре са 101 апотеком, али међу њима није била ниједна из тих градова. Осигураници су се жалили, али су изостали одговори надлежних, па су се обратили заштитнику грађана.
„Поступак је окончан у оном делу да је утврђен пропуст и наложено да се у сваком месту обезбеди апотека где може да подигне лек, ја сам сигуран да ће то и урадити јер је Министарство одбране у изузетном проценту поштовало препоруке заштитникка грађана“, рекао је Саша Јанковић.
Проблем је техничко-правне природе и биће решен, обећавају у Фонду.
Влада Антонијевић из Фонда за социјално осигурање војних осигураника рекао је да је у току израда нацрта уговора којим ће се регулисати питање обезбеђења здравствене услуге за потребе војних осигураника у апотекама.
Према његовим речима, најдаље до краја године биће решен проблем здравствених услуга војнх осигураника.
И домови здравља из седам места на истоку земље, који у свом саставу имају апотеке, од јесени ће моћи да се укључе у програм. Уједно, и нада за осигуранике, међу којима има и стогодишњака, да ће пут до лека бити краћи.