Србија очекује две милијарде инвестиција

eigyckdt
Делегација Србије почиње посету водећим америчким компанијама из области информационих технологија. У агенцији за промоцију страних улагања СИЕПА истичу да ће 2013. бити година информационо-комуникационих технологија.После лоше 2012. године држава у овој очекује око две милијарде евра страних инвестиција. У Агенцији за промоцију страних улагања, СИЕПА, истичу да ће 2013. бити година информационо-комуникационих технологија. Премијер Ивица Дачић предводи делегацију која ће, наредних седам дана, у Америци боравити у водећим компанијама из те области.Позитиван знак за нове улагаче могао би да буде став старих – више од 70 одсто компанија које већ послују у Србији, према истраживању, намерава и даље да улаже у нашој земљи – макар у наредне три године. Ипак, од глобалних инвестиционих лидера у Србију стиже тек трећина. Шта инвеститори желе да виде?
„Они желе да виде приступ новим тржиштима, анализа је показала да растојање од САД представља врло значајну детерминанту чак и за земље које нису САД када инвестирају у одређени регион“, каже Петар Петровић из ГЕА ФАРМ, аутор истраживања.
Према његовим речима, веома је битна расположивост радне снаге у 2020. години, што значи да постоји довољно простора за усавршавање и унапређивање наших студената.
Да до Америке пронађе пут, покушаће премијер Ивица Дачић и државно-привредна делегација, која ће посетити тамошње водеће компаније из области информационих технологија.
„Ми имамо два аспекта посете – једно је да се представници Владе упознају са највећим светским информационим компанијама и да разменимо искуство у новим технологијама које би Влада Србије могла да имплементира да би била још ефикаснија и оптималнија“, каже Милош Ђурковић, председник Америчке привредне коморе у Србији.
Важан географски положај, близина отворених тржишта, јефтина радна снага на једном су тасу ваге. Бирократија, тешка наплата потраживања, као и неретко непоштовање закона и уговора – оно је што кочи улагања.
„Имате 27 чудних процедура да бисте могли да заштитите инвестицију, да осигурате права, за то вам често треба неколико година, кошта вас много, а исход и даље није сигуран. Одлука где инвестирати зависи од тога где је најмањи ризик за новац. Србија има много изазова јер је висока перцепција корупције“, каже Мајкл Олири Колинс, председник Британске привредне коморе у Србији.
Међутим и поред свих изазова и препрека, Колинс каже да Британска привредна комора активно промовише Србију као дестинацију, првенствено у производњи хране.
Најбоље услове за стране директне инвестиције у овом делу Европе показују Пољска, Словачка и Чешка. Србија се препознаје као земља опадајућег ризика.