Србији данас треба све и одмах

Ivica Dacic-tt
Циљ реконструкције Владе је да убрза и промени Србију, рекао је образлажући експозе пред народним посланицима премијер Ивица Дачић. Држава и народ заслужују модернију, ефикаснију, праведнију и поштованију Србију, истакао је Дачић.Дачић је предложио кандидате за нове министре. Александар Антић је кандидат за министра саобраћаја, а Бранко Ружић за министра без портфеља, задуженог за евроинтеграције. Вања Удовичић кандидат је за министра омладине и спорта, Томислав Јовановић за министра просвете, Александар Вулин предложен је за министра без портфеља, а Иван Тасовац за министра културе и информисања.
Саша Радуловић је предложен за министра привреде, Лазар Крстић за министра финансија, Драган Гламочић за министра пољопривреде, Игор Мировић за министра регионалног развоја и државне управе и Небојша Родић за министра одбране.
„Србији данас треба све и треба јој одмах“, поручио је Дачић у експозеу.
Према његовим речима, циљ који ова држава и њен народ заслужују је модернија, ефикаснија, праведнија, уређенија, поштована, сигурна и богата Србија.
Нова визија Србије базира се на четири основне претпоставке, а то су: универзални минимум социјалне заштине, консолидовање јавних финансија, корпоратизација привреде и за све то смислена законска регулатива.
Образлажући ове претпоставке, Дачић је рекао да оне подразумевају да универзални минимун социјалне заштите никога неће оставити на цедилу, да консолидација јавних финансија значи и нову пореску политику, односно одговорну државу и грађане, да корпоратизација привреде успоставља однос према државном као према свом и да све то треба да прати смислена законска регулатива.
Подсетивши на експозе који је пре 13 месеци имао пред посланицима у Скупштини србије Дачић је навео да је тада обећао да ће његова влада радити на будућности земље и народа, на изградњи интегралне визије будућности Србије и да ка тој будућности закорачимо напред.
„Напредак, међутим, није пуко поправљање грешака из прошлости, већ непрекидно кретање ка будућности, и зато смо одлучили да без притиска опозиције, уђемо у најширу и најтемељнију реконструкцију једне владе у парламентарној исторји Србије“, рекао је Дачић.
То смо урадили, рекао је, јер немамо право да будемо задовољни и зато што немамо право да заборавимо да је само стално мењање, стално исправљање, стално побољшавање, једини пут до оног циља који ова држава и њен народ заслужују.
„А тај циљ је модернија, праведнија, ефикаснија, уређенија, поштована, сигурна и богата Србија“, поручио је Дачић.
Србија не треба да буде талац међустраначких сукоба
А основни циљ реконструкције владе, како је рекао, управо су нови задаци владе који треба да убрзају Србију, да је промене, а не да стално Србија буде талац међустраначких сукоба и поделе власти.
„Зато се међу 11 нових чланова владе налази више од половине нестраначких личности. Знам да Србији данас треба све и да јој то треба одмах“, рекао је Дачић.
Подсетивши да је Србија прошла кроз историјску кризу у којој су доведени у питање наши национални и државни интереси, суочена с распадом бивше заједничке државе, ратовима, насилном сецесијом дела тетиторије, двоструким стандардима међународне заједнице, са економским осиромашењем и губљењем сваке перспективе, Дачић је рекао да је влада успела да направи „вероватно и најкрупније кораке напред“.
„Почели смо да преговарамо с Приштином, отварајући сасвим ново поглавље за припаднике нашег народа на Косову и Метохји. Поглавље које ће им омогућити да буду међународно признати и прихваћени као политички субјект, и чији глас се поштује и уважава, али који ће их истовременио заштитти и омогућити им нормалан живот, без страха од било чије доминације и насилног одвајања од Србије“, рекао је Дачић.
Навео је да је осим добијања датума за почетак преговора о чланству у ЕУ, важан и начин на који је влада то остварила истакавши да је „ова влада успела управо у том начину за разлику од свих влада које су то можда желеле или нису“, али да је у сваком случају урадила пуно више него било која друга да се то догоди.
„Још важније, ова влада ниједног тренутка никога, ни у Србији нити у свету није лагала. Имали смо циљ, ништа нисмо крили. Учинили смо све што смо рекли да ћемо учинити. На крају, осим датума, добили смо још нешто, признати смо за поуздане партнере“, рекао је премијер.
Европа пред вратима, али још није у Србији
Сада је, како је истакао, за сваког грађанина и за владу на реду тежи и важнији део, јер Европа је пред вратима, али још није у Србији.
„Онолико колико будемо у стању да будемо Европа, толико ће и Европа бити овде. У сваком селу, у свакој глави и то као систем вреднсти, као скуп правила, закона, изграђености институција. То је следећи приоритет ове владе. То је циљ који морамо да остваримо“, навео је премијер.
Као нејвећи проблем означио је тешку екномску ситуацију, а економски опоравак као национални приоритет.
„Мора се зауставити економско урушавање земље“, поручио је Дачић и навео неке параметре који нас сада осликавају у тој области, као и планове за наредни период.
Истакавши и неке позитивне помаке, попут повећања узвоза, инфлације која је стављена под котролу, аранжмана ЈАТ-а са Етхадом, указао је да су српске јавне финансије и привредни систем у веома тешком, алармантном стању.
Због тога је, како је рекао, неопходно да у овој обасти дође до промене у начину на који се води економска политика, што је подразумевало и промене у структури владе прикликом реконстркције.
„Циљ је храбрим и одмереним потезима извести српску економију и држане финансије на пут дугорочне одрживости. Мора да дође до стаблизације јавних финансија и економског система, креирања одрживог и повољног пословног окружења и стимулисања одрживог економнског раста кроз активну развојну политику“.
Успоставити дијалог с привредом
Набрајајући четири главне претпоставке за нову визију Србије Дачић је напоменуо да је у свему томе веома важно да се успостави отворени дијалог са привредом, удружењима , синдикатима, стручном јавношћу, научним круговима и представницима међународних институција.
Стратегија развиоја Србије, рекао је, мора да буде заснована на ономе што Србија има и што представља нашу компаративну предност, а то су пољопривреда и прехрамбена индустрија, енергетика и инфраструктура, као и аутомобилска инyсдурија и информационе технологије.
„То су гране од којих треба очекивати да почне нови инвестициони циклус“, рекао је Дачић и нагласио да је дилема „развој или штедња“ лажно питање, јер је нама неопходно и једно и друго.
„Једино је решење у смањивању нерационалне потрошње, смањивању бирократије и елиминисању непотребних трошкова државе, а с друге стране у повећању инвестиционе потрошње како би се подстакао развој и повећало запошљавање, уз социјалну одговорност у погледу заштите најугроженијих слојева становништва“, навео је премијер.
Осим привреде, рекао је Дачић, потребно је развијати и остале области у друштву, због чега је реконструкција обухватила многе секторе и ресоре, а кад је реч о отпочињању преговора са ЕУ истакао је да је то постигнуће разлог да погледамио шта можемо да урадимо још боље.
„То је једноставно неминовност, последица и то добра, наше промењене свести и спремности да добар резултат, истог тренутка када га постигнемо, заменимо новим циљем. Тај нови циљ је другачија Србија, промењени инжењеринг на који начин укупни систем функционише, политика без маске“, рекао је Дачић.
Премијер је закључио да основни циљ реконструкције Владе представљају управо ти нови циљеви и задаци, који су судбински за будућност Србије“.