Срби и Роми најугроженији у Хрватској

2879336_stejt-department-t
Друштвена дискриминиција и насиље према мањинским народима, посебно Србима и Ромима, највећи је проблем у Хрватској, наводи Стејт департмент. У свом годишњем извештају, подсећа се на изјаве Руже Томашић и Здравка Мамића, као и на инциденте око уклањања двојезичних табли у Вуковару.
У Хрватској је највећи проблем друштвена дискриминација, и у одређеној мери насиље, према припадницима мањина, посебно Срба и Рома, наводи се у годишњем извештају америчког Стејт департмента о људским правима за 2013. годину.Како стоји у извештају објављеном на сајту Стејт департмента, такво стање обесхрабрује повратак расељених лица и „одлаже опоравак од конфликта с почетка 90-их година прошлог века“.
У извештају се као највећи проблем наводи и однос према према ЛГБТ популацији, као и корупција.
Као још један проблем наводи се и спорост правосуђа – нерешени случајеви реституције имовине из Другог светског рата, доба комунизма и ратног периода од 1991. до 1995. године, као и јавно испољавање профашистичких осећања и вандализам споменика холокауста и трговина људима.
Стејт департмент у извештају посећа и на изјаву посланице Ружа Томашић од 15 .марта, која је пред парламентом рекла да је „Хрватска за Хрвате, а други су гости у Хрватској“. Томашићева је дан касније, наводи се, појаснила да је мислила да „су гости они који не виде Хрватску као своју домовину; (да) ако лоше говоре толико о томе, то значи да су гости“.
Премијер Милановић осудио је те наводе, наводећи да се Томашићева „не игра са ватром, већ са радиоактивним материјалом“, подсећа Стејт департмент.
У извештају се наводи и да се 15. априла, Здравко Мамић, извршни директор Фудбалског клуба „Динамо“ Загреб, обратио путем радија министру просвете и спорта Жељку Јовановићу као „Србину који не може водити најважније министарство у Хрватској“.
„Он нема искуства и има крвне ћелије које га предодређују да мрзи било шта хрватско“, подсећа Стејт департмент на Мамићеву изјаву.
Додаје се и да је Мамић провео ноћ у затвору на основу оптужби за кршење закона против говора мржње и подстицања насиља, као и да је Јовановић 21. маја поднео приватну тужбу против Мамића, кога су државни тужиоци оптужили за изазивање јавне мржње.
Загребачки Општински кривични суд одлучио је 3. децембра да Мамић није крив за злочин из мржње, а тужиоци су најавили жалбу на ову пресуду.
У извештају Стејт департмента истакнути су и инциденти у вези са уклањањем двојезичних табли у Вуковару.
„Трећег септембра, неколико стотина демонстраната, пре свега ратних ветерана, присилно је уклонило двојезичне, латининично и ћирилино исписане табле са зграде владе, постављене у складу са законом и пописом из 2011“, наводи се у извештају.
Подсећа се и да су протести резултирали повредама пет полицајаца и хапшењима пет демонстраната. У Вуковару су етнички Срби чинили 34,8 одсто становништва према попису из 2011. године, наводи Стејт департмент.
Како стоји у извештају, „18. новембра је група хрватских ратних ветерана опструирала покушај председника Јосиповића, премијера Милановића, других владиних званичника, као и дипломатског кора да учествују у поворци сећања, званичној комеморацију пада Вуковара.“
Председник Јосиповић, додаје се у извештају, изјавио је да су он и „добар део Хрватске“ ожалошћени због тих активности, наводећи да то показује да су они који се противе увођењу ћириличних табли више заинтересовани за стварање политичких инцидената, него за част жртава Вуковара 1991. године.