Српски избор(и) 2014.

2909405_izbori-najava-t
У Србији се одржавају ванредни парламентарни избори. Право гласа има 6.765.988 грађана а на изборима учествује 19 листа од којих су седам мањинске.
На ванредним изборима грађани Србије бирају нови састав републичког парламента. Биралишта су отворена у седам часова, а затварају се у 20 сати.Право гласа има 6.765.998 грађана а на изборима учествује 19 листа. Службени гласник је одштампао укупно 6.801.161 гласачки листић у 33 језичке варијанте, саопштила је Републичка изборна комисија.
Прва на збирном изборном листићу је коалиција окупљена око СНС-а, друга коалиција СПС-ПУПС-ЈС, Демократска странка Србије је трећа, ЛДП четврти, СВМ пети, СРС шеста, а УРС седми.
Под редним бројем осам је листа „Са Демократском странком за демократску Србију“, девета је листа „Двери – Бошко Обрадовић“, а десета листа СДА Санџака – др Сулејман Угљанин.
На збирној изборној листи 11. место има коалициона листа Борис Тадић – Нова демократска странка – Зелени, ЛСВ – Ненад Чанак, Заједно за Србију, ВМДК, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома, а 12. је листа „Трећа Србија“.
Под редним бројем 13 је „Црногорска партија – Јосип Броз“, а 14 „Листа националних заједница – Емир Елфић“.
Под редним бројем 15 налази се листа „Доста је било – Саша Радуловић“, 16. је „Коалиција грађана свих народа и народности (РДС – СДС)“, 17. „Патриотски фронт – Др Борислав Пелевић“,18. „Руска странка – Слободан Николић“, а листа „Партије за демократско деловање – Риза Халими“ је последња на збирном изборном листићу.
Од 19 листа седам су мањинске, а од укупно 3.020 кандидата за посланика 1.087 или 36 одсто чине жене.
Грађани могу да гласају уз исправу којом доказују свој идентитет, важећу личну карту, пасош или возачку дозволу.
Лидер СНС-а Александар Вучић гласао је у 7.30 на гласачком месту 27 на Новом Београду.
За посланике републичког парламента гласа се и на Косову и Метохији. ОЕБС је отворио 10 изборних центара и 15 огранака на којима може да се гласа.
Држављани Србије који живе у иностранству, то право могу да искористе на 35 бирачких места у више од 20 држава.
Грађани Србије у Великој Британији и САД су због временске разлике гласали јуче али ће њихов избор бити тајна све до затварања бирачких места.