Српско млеко за италијански качкаваљ

Mlekri-t
Четири италијанска инвеститора требало би наредних месеци да отворе фабрике у Јагодини, резултат је посете српске делегације Верони. У српском Поморављу, Италијани ће производити качкаваљ, али од српског млека. Ипак, највећи успех посете Верони је договор о преузимању век и по старе Јагодинске пиваре.У Јагодини сматрају да би ускоро могли да постану привредни центар Србије, јер четири италијанска инвеститора требало би наредних месеци да отворе фабрике у том граду. То је резултат посете председника Скупштине града Драгана Марковића и 100 пољопривредника Верони.
Четири италијанска инвеститора требало би наредних месеци да отворе фабрике у Јагодини, резултат је посете српске делегације Верони. У српском Поморављу, Италијани ће производити качкаваљ, али од српског млека. Ипак, највећи успех посете Верони је договор о преузимању век и по старе Јагодинске пиваре.
У Јагодини сматрају да би ускоро могли да постану привредни центар Србије, јер четири италијанска инвеститора требало би наредних месеци да отворе фабрике у том граду. То је резултат посете председника Скупштине града Драгана Марковића и 100 пољопривредника Верони. Припремила Ивана Чкоњевић
У делегацији су били и председник Скупштине Београда Александар Антић и градоначелник Крушевца Братислав Гашић, који се такође надају италијанским инвестицијама у својим градовима.
Док у граду Ромеа и Јулије многи прижељкују срећу у љубави, у најразвијеној италијанској регији српски пољопривредници потражили су партнере. Пробали су качкаваљ, који ће почети да се производи у Јагодини, али од српског млека.
Ецио Далавалентина, власник Фабрике качкаваља каже да у 80 фабрика у свету производе качкаваљ. „Србија има одличне могућности, ускоро ћу отворити погон у Јагодини“, каже Далавалентина.
У српском Поморављу, Италијани ће производити и семе и мермер. Ипак, највећи успех наше делегације јесте договор о преузимању век и по старе Јагодинске пиваре. Посао је завршен уз помоћ кошаркаша Александра Ђорђевића.
„Договорили смо се да 10. јуна дођем у Јагодину. Очекујем да тада потпишемо уговор о сарадњи, одредимо колико ћемо пива производити у Србији и како ћемо га пласирати на треће тржиште“, каже Ђанантонио Трамети из кмпаније „Кастело“.
Председник Скупштине града Драган Марковић размишља да предложи учење италијанског језика у школама у Јагодини. Подсећа да Италијани у 500 фабрика у Србији запошљавају 20 хиљада радника – очекује да ће у новим погонима у Јагодини посао добити 1.000 људи.
Имао је добре адуте да убеди Италијане да инвестирају у Поморављу. „За 15 дана, када је конкретно у питању град Јагодина, од дана када поднесете захтев, можете да почнете да градите фабрику. За привреднике из Италије важна је Србија зато што Србија са Русијом има споразум, где се из Србије у Русију извозе производи без царине“, каже Марковић.
Област Венето није једна од најбогатијих италијанских регија, само због развијене пољопривреде. Да у Верони цвета туризам, говори и податак да га годишње посети чак 10 милиона туриста.