Српско – хрватски дувански пут

Srb-Hrv-t
Да ли ће нова чланица Уније, Хрватска, опет извозити цигарете у Србију по нижој царини? Ускоро о томе разговарају европски комесари и Влада Србије. ЕУ за Хрватску тражи повлашћен третман за увоз цигарета у Србију.Произвођачи дувана и цигарета, као и Привредна комора Србије, сматрају да не треба дозволити да нова чланица Европске уније, Хрватска, и даље има повлашћени положај, односно ниже царине за извоз цигарета у нашу земљу. То би, упозоравају, домаће произвођаче ставило у неравноправан положај, а српском буџету могло да нанесе вишемилионску штету.Европска унијаа тражи за Хрватску повлашћен третман за увоз цигарета у Србију.
„У овом моменту на нивоу преговарачких тимова који је оформила наша влада исцрпљене су могућности за даљи разговор са ЕУ, обострано је одлучено да се питање мора подићи на виши ниво како би се нашло решење, а то су код ЕУ комесари за проширење или трговину а код нас врх владе“, каже Бојана Тодоровић из Министарства спољне и унутрашње трговине.
Хрватска је од Уније тражила да на квоту од 1.625 тона цигарета годишње плаћа царину као до сада, док је била чланица ЦЕФТЕ – то је 15 одсто, уместо 57,6 одсто колико плаћају земље Уније. Таква рачуница значила би мањак у српском буџету од седам милиона евра.
Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије каже да је став је ПКС да мора истраје у преговорима јер је то битно за нашу дуванску индустрију.
„Имамо 1700 места која би остала празна. Морамо да заузмемо јасан став да задржимио правила игре која важе за ЕУ и Хрватску која је члан ЕУ сад. Вероватно би све остале државе би могле да пођу тим примером и да траже исти статус као и Хрватска“, каже Будимовић.
Стога ни не чуде ставови овдашњих дуванских компанија.
Срђан Лазић из „Бритиш-американ тобако“ сматра да би било какво увођење квоте или давање концесије Хрватској односно ЕУ довело до флагрантног нарушавања регионалног окружења.
„Верујемо да ће Влада Србије успети да сачува домаћу дуванску индустрију преговорима и да неће пристати на квоту ЕУ“, истиче Лазић.
Уколико се десе било какве промене у спољно-трговинском режиму, „Јапан Тобако“ ће проценити ефекат који би те промене имале на пословање компаније у Србији сматра та компанија.
„Сваки преседан давање повластица Хрватској или дугој чланици ЕУ створио би негативан амбијент за све будуће потенцијалне инвеститоре који би уложили свој новац у Србију“, каже Жика Зоркић из Фабрике дувана МОНУС.
Хрватска је и у ЦЕФТИ имала привилегован статус када је реч о царинама на дуван. Србија је, на пример, за извоз плаћала два и по пута више, па је и то један од разлога што смо у Хрватску прошле године извезли 10 пута мање цигарета него они код нас.
Додатни проблем је и немогућност пробоја на тамошње тржиште – злоупотреба монополског положаја једног хрватског произвођача дувана -што је потврђено и судском пресудом.