ССП ступио на снагу

SSP-t
Ступио на снагу Споразум између Србије и ЕУ о стабилизацији и придруживању. ССП ће помоћи Србији да достигне европске стандарде у кључним областима, поручио Штефан Филе.Ступањем на снагу ССП биће образована тела која ће пратити спровођење Споразума, а у којима ће представнике имати Србија и ЕУ – Савет за стабилизацију и придруживање, Одбор за стабилизацију и придруживање, као и Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање.
На дан ступања на снагу ССП престаје примена Прелазног трговинског споразума са ЕУ, а рокови који су почели да теку почетком примене Прелазног споразума од 1. јануара 2009. наставиће без прекида да теку и након престанка његовог важења.
Европски комесар за проширење Штефан Филе честитао је Србији предстојеће ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, оценивши да је Београд тиме корак ближе Европској унији.
Филе је поручио да ће Споразум помоћи Србији да достигне европске стандарде у кључним областима као што су конкурентност, правила о државним субвенцијама и заштити потрошача.
У саопштењу се изражава очекивање да ће пуна примена ССП појачати већ постојеће позитивне ефекте Прелазног споразума и подсећа се да је извоз Србије у земље ЕУ само током протеких једанаест месеци порастао за 4,8 одсто, док је суфицит у трговини пољопривредним производима са ЕУ од 2009. порастао два и по пута и трнутно изнси 500 милиона евра.
„С обзиром на тешке економске прилике, ове цифре су не само позитивне, већ одражавају огроман утицај који процес придруживања има на привреду“, сматра Филе.
Бивша директорка Канцеларије за евроинтеграције Тања Мишчевић, која је 2008. године парафирала тај споразум, објаснила је да се, фактички, тим формалним чином у већ успостављеним економским односима неће много тога променити.
Мишчевићева је за агенцију Танјуг рекла да је реч о, пре свега, симболичком значају ступања на снагу ССП, јер је тиме задовољен формални предуслов за почетак преговора о чланству, а Србија добија статус државе придружене ЕУ.
„Нема нових рокова и нових пара, односно фондова који нам ступањем на снагу ССП постају доступни, али је ово заокруживање претходног процеса и овим је наш процес придруживања прерастао у процес приступања ЕУ“, објаснила је Мишчевићева.
Подсећајући да Србија и ЕУ већ годинама примењују Прелазни трговински споразум, а то значи трговински део ССП, Мишчевићева је рекла да је новина то што сада на снагу ступа и политички део споразума.