Станишић: Доказана моја стварна улога

Stanisic t
Срећан сам због садржаја пресуде, судија је схватио суштину овог случаја, рекао Јовица Станишић по доласку из Хага за „Новости“. Породица, пријатељи и сарадници свих ових десет година подржавали су ме и помогли да докажем каква је била моја стварна улога у тешким временима, навео Станишић.Бивши начелник Службе државне безбедности Јовица Станишић, који је после ослобађајуће пресуде стигао из Хага, рекао је да је срећан због садржаја саме пресуде и да је судија схватио суштину тог случаја.“Срећан сам! И веома уморан. Осећам се исцрпљено. Две ноћи нисам ока склопио, ноћ пре читања пресуде и ону иза њеног изрицања. Све то, једноставним речима тешко се може објаснити“, рекао је за Новости Јовица Станишић.
„Биће времена за широку причу. Оно што је мени најбитније јесте да сам срећан због садржаја саме пресуде, али пре свега због моје породице и свих пријатеља и сарадника, који су ме свих ових десет година подржавали и помогли да докажем каква је била моја стварна улога у тешким временима која су иза нас“, навео је Станишић.
Станишић посебно апострофира један аспект тог случаја, који је по њему био и одлучујући да пресуда буде ослобађајућа, односно да буде проглашен невиним по свим тачкама оптужнице.
„Веома је било битно што је судија Алфонсо Ори на најбољи могући начин схватио суштину овога случаја, што га је проучио можда боље и од нас самих и онда је оваква пресуда била само логичан след догађаја“, рекао је Станишић.
Новости пишу да ће у року од две недеље биће организован састанак Станишићевих и Симатовићевих адвоката са представницима хашког тужилаштва на коме ће пасти одлука хоће ли се они жалити на пресуду или не.
Уколико се тужилац буде жалио, онда су до другостепене пресуде Станишић и Симатовић слободни људи, али без права да напуштају Србију.
Уколико се тужилаштво, пак, не буде жалило, онда су аутоматски правоснажно слободни. Како сада ствари стоје, реалнија је варијанта да неће бити жалбе тужиоца на пресуду судије Алфонса Орија.