Стање на рекама под контролом

Poplave-t
За сада је у Србији стање на рекама под контролом и не очекују се велике последице поплавног таласа који долази из Средње Европе, закључено је на седници републичког Штаба за ванредне ситуације. Процене не говоре о драматичној сиутацији код нас, али морамо бити спремни, нагласио Дачић.На седници Штаба за ванредне ситуације закључено је да је за сада у Србији стање на рекама под контролом и да се не очекују велике последице поплавног таласа који долази из Средње Европе.Дачић је на ванредној седници Републичког штаба за ванредне ситуације рекао да се нада да у Србији неће бити проглашена ванредна ситуација због поплава.
„Ово је најважнији задатак коју имамо и наредних десет дана Штаб за ванредне сиутуације ће из часа у час пратити ситуацију и издавати задатке“, рекао је Дачић који је и председавао ванредном седницом.
„Важно је да систем буде мобилан, да се становништво информише, да се где треба изврши евакуација, да се идентификују црне тачке на које треба обратити пажњу“, нагласио је премијер.
Дачић је рекао да су угрожена насеља која нису обухваћена насипима за одбрану од поплава.
Премијер Србије је указао да је водостај Дунава код Будимпеште оборио рекорд, односно да је виши за 30 центиметара од до сада највишег икад забележеног у историји, и да се ноћас очекује веома висок водостај.
„Процене не говоре о драматичној сиутацији код нас, али морамо бити спремни и за позитиван и за негативан развој догађаја“, рекао је Дачић.
Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић је рекао да су јединице тог сектора спремне за евентуалну евакуацију у местима која су изван брањене зоне – у општинама Сомбор, Апатин, Бачка Топола, Беочин, Инђија и Стара Пазова.
Марић је рекао да у тим насељима има око 1.200 становника, 550 кућа, 300 викендица, 160 грла крупне стоке и да је унапред утврђено где ће становници бити смештени у случају евакуације.
Премијер Дачић је указао да, иако су то викенд насеља, ипак има и људи који ту живе, и са њима треба озбиљно разговарати јер често не желе да се евакуишу. „А онда када дође до проблема, доста је то тешко урадити када је релативно касно“, упозорио је Дачић.
Марић је рекао и да се не очекује да ће низводно од Београда бити неопходна ванредна одбрана од поплава.
Директор Републичког Хидро-метеоролошког завода Србије (РХМЗС) Владан Коцић је рекао да не очекује да ће нове падавине у Средњој Европи изазвати озбиљне последице у Србији.
„Дунав је у порасту до Сланкамена, низводно је у мањем порасту и стагнацији, а границе редовне одбране од поплава превазиђене су на хидролошким станицама код Бездана, Апатина и Новог Сада“, навео је Коцић.
Указао је да је РХМЗС прво упозорење од опасности од поплава издао 2. јуна, те су надлежни могли да благовремено почну припрему одбране од поплава.
Милорад Пјешић из Републичке дирекције за воду рекао је да се врх поплавног таласа у Србији очекује код Бездана 14. јуна и то 730 до 760 сантиметара што би био један од највиших водостаја у историји.
И Пјешић је рекао да је стање под контролом и да нема потребе за проглашење ванредне ситуације.