Сува шљива, злата вредна

Sljive-t
Иако се прави почетак бербе шљиве тек очекује, произвођачи негодују због најаве ниске откупне цене – испод 10 динара за килограм. Задовољни ће бити само они који осуше већи део рода. Цена још није одређена, али ће велике количине шљиве за прераду, бити откупљене, кажу највећи откупљивачи у ваљевском крају.Иако је берићетан род шљиве у ваљевским и подгорским селима савио гране, многи произвођаци су забринути, јер су у дилеми да ли ће моћи да продају сву свежу шљиву и исплатили ли се то по цени од око 10 динара зас килограм. Задовољни ће бити само они који осуше већи део рода.
Љубиша Јовановић из села Туђина код Осечине каже да се његово домаћинство снашло јер има прерадне капацитете. „Већина домаћинстава код којих је родило немају мини сушаре и морају се снађу шта ће да ураде са оволиким родом. Ако буде било купаца залеђену шљиву, учиниће нам услугу јер ће отићи велике количине. Задња солуција је ракија или да пропадне, наводи Јовановић.
Катарина Вучетић из „Подгорина-фрукта“ из Осечине напмиње да цене на тржишту још нису позициониране. „Цена варира из године у годину од пет до десет одсто на више или на ниже, каже Вучетић.
Велики прерађиваци у овом крају, међу највећим у Србији, планирају да откупе по неколико хиљада тона свеже шљиве. У Земљорадничкој задрузи „Пецка“ планирају рекордну производњу од око 1.000 тона суве шљиве.