Суђење тајкуну тресе Србију

Miroslav Miskovic-t
Кривични поступак против тајкуна Мирослава Мишковића део је настојања српских власти да искорене корупцију, пише „Њујорк Тајмс“. Лист наводи да је Мишковић постао симбол „нездраве везе“ између пословних интереса и државе и цитира речи Александра Вучића који је рекао да „нико није и неће победити Србију“.„Влада Србије је прошлог децембра поздравила његово хапшење, као део борбе против организованог криминала и корупције, што је допринос тежњама земље да се прикључи ЕУ и да скине са себе ознаку земље без закона, као наслеђе балканских ратова деведесетих година“, наводи лист.
Њујорк Тајмс преноси и речи „моћног“ заменика премијера Александра Вучића, који каже да „нико није и нико неће победити Србију, и то укључује и Мирослава Мишковића“.
Наводећи да Мишковићеви сарадници одбацују оптужбе као политички мотивисане, лист цитира оцене аналитичара да је у земљи, која се бори са корупцијом од пада бившег вође Слободана Милошевића 2000. године, Мишковић постао снажан симбол „нездраве везе између пословних интереса и државе која је омогућила да шачица тајкуна згрне огромно богатство“.
„Заменик премијера Вучић оптужује Мишковића да је на месечном нивоу давао накнаде између 40 и 65 хиљада долара за 20 високих српских политичара. Он је оптужио Мишковића и да је покушао да сруши владу да би избегао строжу контролу пословање своје компаније“, пише у тексту америчког дневника.
Описујући Мишковића, Њујорк Тајмс истиче да га Тужилаштво терети да је, заједно са сином Марком и девет других људи, украо више од 30 милиона долара током приватизације компаније за поправљање путева између 2005. и 2010. године.
Лист се враћа и на сам почетак Мишковићевог успона, подсећајући да његова империја вуче корене из времена Милошевића, код кога је кратко био заменик премијера, задужен за приватизацију српске индустрије.
Након што је напустио владу, Мишковић је основао приватну компанију, „Делта 2М“, која је цветала упркос рату и међународним санкцијама, продајући играчке, чоколаде и друге портрепштине.
Након пада Милошевића, Мишковић се окренуо прозападним демократским реформаторима и проширио своју империју, констатује лист.
Али, прошлост је наставила да га прогања, примећује лист и додаје да се у телеграму америчке амбасаде из 2007. до кога је дошао Викиликс, наводи да је Мишковић „корисник нечувене политичке корупције“.
У телеграму се, како наводи Њујорк тајмс, сугерише да је „Делта Холдинг“ зарадио кроз сумњив посао са српским царинама током деведесетих и предлаже да се Мишковићу одбије виза за улазак у САД.
„Његово богатство је направљено на леђима српског народа, који је патио кроз разне санкције и хиперинфлацију, док је он зарађивао на њиховој беди“, закључује се у извештају амбасаде САД.
Њујоршки дневник констатује да, поред Србије,и неке друге земље, нове чланице Европске уније или кандидати за чланство, настоје да искорене корупцију, чиме се лествица услова за учлањење кандидата, међу којима је и Србија, подиже.
Лист, поред истраге која се води против Мишковића, наводи и примере Чешке, која је недавно интензивирала борбу против корупције на највишем нивоу, услед чега је дошло и до смене премијера, као и Хрватске, Бугарске и Румуније, које се такође налазе пред изазовима раширене корупције и организованог криминала.